Kusturica otvorio dokumentarnu izložbu „Ivo Andrić“

Kusturica otvorio dokumentarnu izložbu „Ivo Andrić“

Direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica otvorio je večeras u Andrićevom institutu dokumentarnu izložbu „Ivo Andrić“ povodom 60 godina od kada je Andrić dobio Nobelovu nagradu.

Autori izložbe postavljene u galeriji „Petar Lubarda“ su Jelica Reljić, Miroslav Perišić i Aleksandar Marković, a izloženo je 26 panoa sa više dokumenata i fotografija.

Kusturica je nakon otvaranja izložbe novinarima rekao da je izložba jedna u nizu malih svetkovina koje se tiču Ive Andrića.

„Koliko god se u svijetu manje obilježava sve ono što je bilo u prošlosti, mislim da je Ivo Andrić prisutan sa svojom filozofijom, sa svojim predstavama o nama i sa našom idejom o njemu. Utoliko je ova izložba jedan kratak foto prolaz kroz tu nobelovsku tranziciju koju je on doživio i poslije koje je nastavio da živi i stvara i uvijek nam bio uzor“, rekao je Kusturica.

Viši arhivista Državnog arhiva Srbije Aleksandar Marković rekao je da je izložba postavljena u pravo vrijeme i na pravom mjestu, kada se obilježava 60 godine od dodjele Nobelove nagrade proslavljenom piscu.

„Ovom izložbom smo se potrudili da predstavimo materijale koji o tome govore – dokumenta, fotografije, novinske izvještaje. Predstavićemo kako je to izgledalo i kakav je prestiž bio dobiti Nobelovu nagradu za književnost, kakav je odjek to imalo, ne samo u Jugoslaviji, nego i širom svijeta“, istakao je Marković.

On je napomenuo da je izložen i mali segment fotografija o posjetama Višegrađana Ivi Andriću u Beogradu.

„To je posjeta gimnazijalaca Ivi Andriću povodom njegovog 70-og rođendana, a, takođe, i posjeta predstavnika opštine povodom njegovog 79-og rođendana kada mu je uručena povelja počasnog građanina“, naglasio je Marković.

Direktor Državnog arhiva Srbije Miroslav Perišić rekao je da je izložba obuhvatila period od 1958. godine, kada je upućena kandidatura Saveza književnika Jugoslavije, do 1961. godine kada je Nobelova nagrada i uručena.

Glumac Marko Pantelić čitao je odlomke iz djela „Eks ponto“, „Znakovi pored puta“ i „Na Drini ćuprija“.

Izložbu „Andrićevom institutu“ na prikaz ustupio je Državni arhiv Srbije, a biće postavljena dva mjeseca.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.