Ljetne obrok salate

Ljetne obrok salate

Ljetne obrok salate – recepti

Ljetne obrok salate idealna kombinacija – em zdrave i lagane, em se brzo prave pa je zadržavanje u kuhinji minimalno.

Štajerska salata s pohanim mesom

Ovo je salata koja se udomaćila u Austriji.

Pitanje je tko ju je prvi kreirao i prije koliko godina.

Činjenica je da služi kao kompletan obrok a meso može biti i toplo i hladno.

Obično se koristi piletina ili puretina, koja se pohuje u komadu ili narezana na štapiće.

Ime Štajerska je dobila kao i mnoga jela koja u pripremi koriste ulje bučinih (bundevinih) sjemenki jer je upravo austrijska pokrajina Štajerska najpoznatija po proizvodnji ovog ulja.

I susjedne Mađarska, Slovenija te sjever Hrvatske, točnije Zagorje, često koriste bučino ulje kao začin za juhenamazesalate (još jedna salata), pečene paprike, pa i sladoled.

Salata je praktična

Ovo je ulje savršeno i za umakanje, kad umjesto maslinovog ulja s kruhom želite ponuditi nešto drugo za lagano predjelo.

Tko meso ne želi pohati, iz bilo kojih razloga, salatu može poslužiti i s pečenim ili prženim mesom.

Salata je praktična i kao uredski ručak: odvojeno ponesite salatu, već začinjene kuhane krumpire te već pohano meso, i dovršite dresingom pred samu konzumaciju.

Krumpir se naravno može i izostaviti jer osnova je jednostavno salata s pohanim mesom, začinjena bučinim uljem.

Ulje bučinih sjemenki je osim toga i vrlo zdravo i njegova se konzumacija preporučuje

Sastojci
  • pohovna pileća prsa (2 fileta) ili puretina narezana na trakice
  • 4 krompira kuhana u ljusci
  • miješana zelena salata
  • matovilac
  • ukiseljene gljive ili gljive iz ulja
  • so
  • svježe mljeveni papar
  • za dresing: bučino ulje i vinski ili jabučni ocat
  • po želji: luk vlasac ili ljubičasti luk narezan na kolutove
Koraci
  •  Korak 1

Za početak skuhati krumpir u ljusci, ako nemate već kuhanog krumpira, te ga oguliti.

Začiniti s malo ulja i octa čim se malo ohladio, kako bi što bolje upio okuse.

Za salatu koristimo već pohana pileća prsa koja se nareže na trakice.

Meso je najbolje pohati na klasičan način, poznat svakom: uvaljati u brašno pa razmućena jaja, i na kraju u krušne mrvice te pohati na vrućem ali ne prevrućem ulju.

  •  Korak 2

Spojiti salatu pred samo posluživanje: pripremiti dresing od bučinog ulja i vinskog ili jabučnog octa, posoliti i dobro izmutiti.

U zdjeli preliti preko miješane zelene salate i matovilca, dodati krumpir i dobro promiješati pa popapriti.

Po vrhu poslagati pohano meso, dodati gljive i odmah poslužiti.

Grčka salata s tjesteninom

Sastojci:

200 g tjestenine, limenka tunjevine, 15 minirajčica, crvena paprika, zelena paprika, ljubičasti luk, 10-15 crnih maslina, 50 ml maslinova ulja, 50 ml limunova soka, peršin, origano, režanj češnjaka, sol, papar, mrvljeni feta-sir

Priprema:

Tjesteninu skuhajte i ohladite.

Tunjevinu ocijedite, rajčice prerežite napola, a paprike i luk sitno narežite.

Sve stavite u zdjelu, dodajte nekoliko crnih maslina, peršina, origana, češnjaka i mrvljene fete.

Začinite limunovim sokom, maslinovim uljem, posolite i popaprite pa promiješajte

Izdašna salata sa začinskim biljem

Sastojci: 

  • 400 g tjestenine,
  • 200 g fete,
  • 1/2 glavice salate kristalke ili glavica manje salate (npr., rimske ili eskariol),
  • 4 rajčice,
  • 1/2 krastavca narezana na ploške,
  • 12 crnih maslina bez koštica,
  • 2 žlice nasjeckana svježeg bilja (origano, peršin, metvica, bosiljak);
preljev:
  • 6 maslinova ulja,
  • 2 kašike limunova soka,
  • česanj češnjaka,
  • šećer,
  • so,
  • biber
Priprema:

Skuhajte tjesteninu. Napravite preljev tako da u zdjelici umutite ulje, limunov sok, češnjak, šećer, sol i papar.

Stavite sa strane.

Nasjeckajte povrće i umiješajte preljev.

Pospite maslinama i nasjeckanim biljem.

autor:https://www.24sata.hr/lifestyle/

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.