NAMJERNICE KOJE JEDEMO SVAKI DAN, A PUNE SU ŠEĆERA:  gojite se, a da ni ne znate od čega

NAMJERNICE KOJE JEDEMO SVAKI DAN, A PUNE SU ŠEĆERA: gojite se, a da ni ne znate od čega

Ukoliko želite da smanjite unos šećera u organizam nije dovoljno da iz ishrane izbacite samo slatkiše, već i da smanjite unos određenih namirnica za koje često ni ne znamo da su pune šećera

Mnoge namirnice koje smatramo „zdravim“ ili ih jednostavno bez mnogo razmišljanja konzumiramo na svakodnevnom nivou zapravo sadrže veliku količinu šećera.

Ukoliko pokušavate da ograničite unos šećera, dobro pogledajte etiketu prije nego što kupite određene proizvode, jer se šećer „krije“ i tamo gdje ga ne očekujemo. U selekciji namirnica može da vam pomogne i ova lista od 5 prehrambenih proizvoda koji sadrže šećer, iako to često ni ne znamo.

Jogurt

Jogurt je za mnoge najveće iznenađenje, jer je poznat kao „zdrava hrana“ i to ne bez razloga – ima ogromne zdravstvene prednosti kao što su probiotici i kalcijum. Ali, nažalost, uz to je i prepun šećera. Mnoge vrste jogurta sa niskim sadržajem masti sadrže do 33 grama šećera u jednoj porciji.

Kečap

Mnogima omiljeni sos u svakoj kašičici sadrži istovremeno i oko jednu kašičicu šećera. To je u osnovi tečni slatkiš od paradajza. Nažalost, šećer u proizvodima od paradajza se ne zaustavlja na kečapu. Većina konzerviranih paradajz sosova je jednako zašećerena.

Puter od kikirikija

Puter od kikirikija je još jedna od onih namirnica koje se svrstavaju u kategoriju zdravih. Naravno, ni on nije bez svojih zdravstvenih prednosti. Udio proteina koji sadrži je veoma veliki, ali jedna kašika kikiriki putera istovremeno sadrži i 3 grama šećera.

Mlijeko

Šećer u mlijeku je prirodni šećer od laktoze, koji nije tako „loš“ kao što je, recimo, kukuruzni sirup. Ali sadržaj šećera je i dalje visok, čega bi trebalo da budemo svjesni, posebno ako pazimo na nivo unosa šećera. U šolji mlijeka ima oko 13 grama šećera, bez obzira na procenat masti.

Slanina

Dio svinjskog mesa od kog potiče slanina u svom prirodnom obliku ne sadrži šećer. Ali, problem nastaje u obradi ovog proizvoda. Mnogi proizvođači dodaju šećer u slanu vodu koja se koristi u procesu proizvodnje ili sušenja. Posebno treba biti oprezan kada je u pitanju slanina sa dodatkom određenih ukusa.

Autor:mondo.ba

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.