Novi poslovni model, zarađuju novac stojeći u redu za druge

Novi poslovni model, zarađuju novac stojeći u redu za druge

Na Kubi odlazak u kupovinu trenutno baš i nije neko zadovoljstvo.

Nestašice i redovi pred prodavnicama – tako je u toj zemlji već dugo, a tokom pandemije je još gore.

Mnogi zarađuju za život tako što za nekog drugog satima čekaju u redu. Ili pak kupe namirnice pa ih preprodaju „na crno“.

Sve je teško. Da bi se kupilo pakovanje piletine, ponekad se u redu stoji i po sedam, osam sati“, priča jedan 59-godišnjak u Havani, prenosi DW.

Kaže da se situacija malo popravila, ali da se ipak i dalje događa da pred trgovinom čeka i po trista ljudi.

Kao i drugi sagovornici, ovaj čovek je zamolio da se njegovo ime ne objavljuje. On je prije krize bio zanatlija, ali u posljednje vrijeme prehranjuje porodicu kako zna i umije. Često mu treba cijeli dan da bi nabavio malo riže ili mesa.

Pandemija je dodatno pogoršala ekonomsku krizu na Kubi. Prihodi od turizma su presušili, a sve oštrije američke sankcije otežavaju Kubancima iz inostranstva da pošalju pare rodbini u domovini.

Na to je vlada u Havani početkom godine reagovala monetarnom reformom, propraćenom reformom politike cijena i plata.

Nakon 25 godina je ukinut konvertibilni pezos, a kao jedina važeća valuta ostao je kubanski pezos.

No i njega kao da je odavno zamenila druga jaka valuta: američki dolar. Kako bi došla do deviza, kubanska vlada je krajem 2019. otvorila državne trgovine u kojima se kućni aparati i automobilski dijelovi – a kasnije i hrana i higijenski artikli – prodaju za strane valute.

Istovremeno je znatno smanjena ponuda u prodavnicama koje primaju samo pezos. Tamo gde ima robe, stvaraju se dugački redovi.

Mnogi, a posebno stariji, ne mogu ili ne žele da čekaju u redu. Tu je i zabrinutost zbog moguće zaraze koronavirusom u mnoštvu ljudi.

To je dovelo do pojave novog poslovnog modela: profesionalni čekači, takozvani kolerosi, ustupaju za novac svoje mjesto u redu, odnosno preprodaju kupljenu robu na crnom tržištu.

Od početka pandemije, većina trgovina iz higijenskih razloga dopušta ulazak samo dva do četiri kupca istovremeno. To je dodatno produžilo redove koji su ionako uvijek postojali. Problem su povećali i skraćeno radno vrijeme i zabrana izlaska noću u Havani.

Pojedinci označavaju i prodaju svoje mjesto u redu za pedesetak pezosa. Isplativija je kupovina robe i preprodaja na crnom tržištu.

Na ulazu u trgovinu se skeniraju lični dokumenti svih kupaca. Time bi trebalo da se spriječi da neko više puta bude u redu, a zaprećene su visoke novčane kazne, javlja DW.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.