Pandemija povećala strahove, brige i usamljenost

Pandemija povećala strahove, brige i usamljenost

Članovi Društva psihologa Republike Srpske su 162 puta od početka godine pružili besplatnu psihološku pomoć građanima, a najčešći razlozi su bili virus korona, porodični i problemi u vezi sa djecom, te fizičko i mentalno zdravlje.


Psiholog i koordinator projekta „Psihosocijalna podrška u vrijeme kovid pandemije“ Tamara Todorović rekla je Srni da je pandemija kod ljudi intenzivirala mnoge strahove i anksioznost zbog brige za njihovo i/ili zdravlje članova porodice, a strah je posebno usmjeren na posljedice bolesti.

Todorvićeva je navela da je u određenom broju slučajeva motiv poziva bila usamljenost tokom samoizolacije, a posebni strahovi povezani su sa egzistencijom i sveukupno strahom za budućnost u pogledu posla i njegovog eventualnog gubitka usljed pandemije.

Ona je napomenula da je dio usluga u okviru projekta posvećen djeci i to kroz direktne i indirektne savjetodavne usluge, te je tako 33 djece od početka godine dobilo adekvatnu savjetodavnu uslugu.

Veliki broj usluga, dodala je, odnosi se na kompletne porodice, te pojasnila da se dešavalo da porodični sistem indirektno biva narušen u vrijeme izolacije i karantina, a roditeljski strah i briga su se pojačavali sa prekidom škole i prelaskom na onlajn nastavu.

„Roditeljska pitanja i dileme idu u smjeru zabrinutosti o kvalitetu onlajn nastave, ali i brige za zdravlje djece“, rekla je Todorovićeva.

Prema njenim riječima, javljaju se i roditelji koji su zabrinuti za zdravlje djeteta jer se i sami nalaze u izolaciji i tu je preplavljenost strahom, gdje se daju savjeti o upravljanju negativnim mislima, kratkoročnom fokusu na „dan za danom“ i o važnosti ventiliranja osjećanja.

Linija za podršku, kaže Todorovićeva, ima konstantan broj pozivalaca, ali brojevi poziva i upita intenzivniji su u periodima kada budu pooštrene mjere zbog nepovoljne epidemiološke situacije, a usluge vodi stručni tim sa određenim iskustvom u pružanju psihološke podrške stanovništvu u krizi.

„Građanima se pruža podrška u ublažavanju emocionalne uznemirenosti, te se podrška usmjerava na pravljenje dnevnog plana, a nekada i na tehnike relaksacije i fokusiranog disanja“, rekla je Todorovićeva.

Ona je naglasila da savjetnici daju preporuke, što podrazumijeva i upućivanje u relevantne ustanove radi tretmana problematičnih partnerskih odnosa, kao i pomoći u trenutnoj teškoj materijalnoj situaciji, koja se javila usljed pandemije virusa korona, ostanka bez posla i primanja.

Govoreći o projektu pružanja besplatne stručne psihološke pomoći građanima u vrijeme krize, Todorovićeva je navela da kod građana još postoji jedna vrsta otpora prema ovakvom vidu usluge.

„Određen broj građana je nepovjerljiv za ovakvu vrstu rada – obraćanje za pomoć i podršku putem telefona, a i sama kriza je uslovila mnoga neadekvatna reagovanja u smislu da određena mišljenja idu u pravcu negiranja same pandemije“, rekla je Todorovićeva.

Društvo psihologa Srpske svakodnevno pruža adekvatnu uslugu i podršku građanima, a Torovićeva je istakla da se potpuno slobodno i bez straha mogu obratiti svaki radni dan od 9.00 do 17.00 časova pozivom ili slanjem vajber poruke na broj telefona 065/464-555 ili putem mejl adrese psiholoska.podrska.dprs@gmail.com.

Društvo psihologa Srpske projekat „Psihosocijalna podrška u vrijeme kovid pandemije“ realizuje sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, uz podršku Unicefa u BiH i Vlade Švedske.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.