PODIGNUT IZ PEPELA: Najveći dvorac na svijetu – zapao je za oko Napoleonu i nacistima

PODIGNUT IZ PEPELA: Najveći dvorac na svijetu – zapao je za oko Napoleonu i nacistima

Malbork Castle located in the Polish town of Malbork. Poland

Dvorac Malbork u istoimenom poljskom gradu smatra se najvećim dvorcem na svetu. Po UNESCO-ovom merenju površine dvorca i zemlje koja mu pripada iznosi 210 500 metara kvadratnih.

Izgradili su ga vitezovi Teutonskog reda, a danas on stoji kao savršeno očuvani primer srednjovekovnog utvrđenja. U početku je bio mnogo manji, ali kako je red (tj. broj vitezova) rastao, i zdanje se proširilo. Svojevremeno je u njemu živelo čak 3000 pripadnika Teutonskog reda.

Od tadašnje titule najvećeg gotičkog utvrđenja Evrope stigao je do veličanstvene titule najvećeg dvorca na svetu. Smešten je uz samu reku Nogat pa je bilo moguće prići i brodovima. U njemu su često odsedali poljski kraljevi, naročito kada su putovali prema obližnjem Gdanjsku.

U kratkom periodu okupirala ga je i švedska vojska u 17. veku. Nakon toga potpao je pod prusku vlast, a potom ga je koristila i Napoleonova vojska kao vojnu bolnicu i skladište oružja. U periodiu između 1807. i 1812. dvorac je posetio i sam Napoleon.

Ljubitelji istorije će tačno pretpostaviti da je dvorac zapao za oko i nacistima 1930-ih godina. Koristili su ga za godišnja okupljanja Hitlerovih mladića i Lige nemačkih devojaka, no 1945. u finalnim borbama stradalo je čak 80 odsto dvorca.

Tek 1960-ih godina započela je obnova dvorca prilikom koje je u njemu otvorena i izložba. Danas se u njemu mogu pronaći čudesa: kolekcije keramike, istorijskih dokumenata, slika, nameštaja, vojne opreme, nadgrobnih ploča i spomenika, skulptura, umetničkih dtvari od stakla, tekstila, arheoloških nalaza, pa čak i mala biblioteka.

Zdanje od cigle nalazi se na samom severu Poljske i uvršteno je na popis svetske baštine u Evropi. Stoga, ako vas putevi dovedu do Gdanjska, odvojite nešto manje od sat vremena vožnje za poludnevni ili jednodnevni izlet u ovom velepnom dvorcu.
Izvor: Punkufer

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.