Policajka optužena za ubistvo

Policajka optužena za ubistvo

Kim Poter, policajka koja je pogodila iz vatrenog oružja 20-godišnjeg Afroamerikanca u Mineapolisu Dontija Rajta, uhapšena je i optužena za ubistvo drugog stepena.

Četrdesetosmogodišnja Kim Poter, koja je prije nekoliko dana ubila Rajta, prvo je odvedena u zatvor, a zatim puštena uz kauciju od 100.000 dolara.

Trebalo bi da se danas pojavi pred sudom, navodi se izveštaju iz zatvora koje prenosi Ej-Bi-Si njuz.

U saveznoj državi Minesoti ubistvo drugog stepena primjenjuje se kada vlasti tvrde da osoba prouzrokuje nečiju smrt „krivičnim nemarom pri čemu ta osoba stvara nerazuman rizik i svjesno rizikuje da nekom nanese smrt ili veliku tjelesnu povredu“.

Si-En-En ukazuje da, onog ko je osuđen za ubistvo drugog stepena, čeka kazna do 10 godina zatvora i/ili novčana kazna do 20.000 američkih dolara.

Sve je počelo u nedjelju tokom rutinske kontrole saobraćaja. Policija je zaustavila Rajta i nakon toga utvrdila da je za njim raspisana potjernica.

Počeo je da bježi, a policajka je pucala u njega.

Kim Poter je bila u službi 26 godina. Kako je navela policija, ona se greškom latila „gloka“, a htela je da koristi omamljivač.

Od posljedica ranjavanja, Donti Rajt je preminuo. Njegova smrt izazvala je nove nemire u Mineapolisu, gdje već danima traju protesti građana nezadovoljnih policijskom brutalnošću prema Afroamerikancima.

Bilo je i nasilja na ulicama, a tokom sukoba sa policijom, demonstranti su bacali kamenice i razbijali izloge prodavnica u gradu.

Više desetina građana je uhapšeno.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.