6 najčešćih mitova o plodnosti: Biološki sat ne otkucava samo ženama

6 najčešćih mitova o plodnosti: Biološki sat ne otkucava samo ženama

Nedostatak pravih informacija o neplodnosti kod mnogih parova izaziva dodatnu zabrinutost i stres

Poslednjih decenija sve je više parova koji se bore za potomstvo.

Žene trpe ogroman pritisak, što dovodi do toga da se mnoge od njih osjećaju izolovano i usamljeno. Takođe, liječenje steriliteta je skupo i iscrpljujuće, a do dobijanja “visoke bete” na testu na trudnoću mnogi parovi prinuđeni su da slušaju brojne mitove o plodnosti.

1. Trudnoća se događa brzo

Jedan od najčešćih mitova o trudnoći je da najveći broj žena može brzo da ostane u drugom stanju.

Istina je da su okolnosti kod svakog para drugačije i da one mogu uticati na to koliko vremena će proći dok im ne stigne najljepša vijest.

Statistike pokazuju da u Srbiji, kao i u ostatku Evrope, svaki šesti par ima problem sa začećem. Preporuke su da ukoliko ne dođe do trudnoće u prvih godinu dana redovnih intimnih odnosa, par krene na opsežnije lekarske preglede.

2. Godine utiču samo na žene

“Biološki sat otkucava, potrudi se da rodiš na vrijeme”.

Gotovo da ne postoji žena koja ovu rečenicu nije čula makar jednom u životu. Ali, istina je da biološki sat utiče i na muškarce.

– Svjesni smo da kvalitet polnih ćelija prirodno počinje da opada u tridesetim godinama. Trećina svih jajnih ćelija ima hromozomske abnormalnosti do trenutka kada osoba napuni 40 godina. Muška plodnost počinje da opada između 40. i 45. godine života – podsjeća dr Kembel.

3. Kontracepcija utiče na neplodnost

– Malo je vjerovatno da će dugotrajna upotreba kontraceptivnih pilula uticati na plodnost, ali može da sakrije potencijalni primarni problem kao što su neredovne menstruacije – navodi dr Kembel.

Ona dodaje da većina žena ostane u drugom stanju neposredno po ukidanju kontracepcije, dok kod drugih može da dođe do privremenog poremećaja mjesečnog ciklusa.

4. Jedino rešenje je VTO

Postoji mnogo različitih načina da dvoje ljudi koji se vole dobiju potomstvo, vantjelesna oplodnja (VTO) nije jedini put do bebe.

– Iako je VTO možda pravo rješenje za jedan par, drugi će uspjeti da dobiju bebu pomoću inseminacije – podsjeća dr Kembel.

5. Neredovni ciklusi su znak neplodnosti

Neredovne menstruacije ne ukazuju uvijek na problem; faktori kao što su mršavljenje ili gojenje, stres ili hormoni mogu da utiču na redovnost ciklusa.

– Prosječan menstrualni ciklus javlja se na 28 dana, ali kod nekoga može da se javi malo ranije ili malo kasnije. Neredovni ciklusi mogu otežati mogućnost da saznate ovulacijski prozor. Preporuka je da popričate sa stručnjakom ukoliko vam mjesečno krvarenje traje duže od sedam dan ili ako su vam menstruacije iznenada postale neredovne – kaže dr Kembel.

6. Dobro zdravlje automatski znači da ste plodni

Ako neko nema nijedan zdravstveni problem, to ne znači u isto vrijeme da nema reproduktivni problem.

– Postoji mnogo faktora koji mogu da doprinesu neplodnosti, od poremećaja ovulacije do blokiranih jajovoda. Takođe, postoji više načina na koje ovi problemi mogu da budu otklonjeni – zaključuje dr Kembel.

(Telegraf.rs)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.