Riječima spojio ljepotu i zlo, nevinost i nasilje

Riječima spojio ljepotu i zlo, nevinost i nasilje

Šarl Pjer Bodler (1821-1867), jedan od najvećih lirskih pjesnika 19. vijeka i pisac čuvene zbirke poezije „Cvijeće zla“, rođen je 9. aprila 1821. godine.

Prevazišao je estetičke forme svog vremena, unio u poeziju orijentalne boje i egzotiku, zadržao elemente romantizma, klasičnog paganizma i nagovijestio simbolizam.

Njegova poezija je izraz bijede, očajanja i korupcije civilizacije i govori o čovjeku neprekidno razapinjanom između dobra i zla.

Uz kapitalnu zbirku pjesama „Cvijeće zla“, koju mnogi kritičari smatraju najvećim lirskim događajem 19. vijeka, objavio je prozno djelo „Vještački raj“.

Bodler je postao poznat u umjetničkim krugovima kao kicoš i rasipnik. Kupovao je knjige, ali umjetnička djela i antikvitete nije mogao da priušti sebi.

Jedno vrijeme i hranu je uzimao na kredit, a polovinu svoje imovine je izgubio. Odlučio je da počini samoubistvo i ostavi ostatak svoje baštine ljubavnici.

Međutim, nije se ubio, samo je površno ranio sebe nožem. Neko vrijeme bio beskućnik i potpuno otuđen od svojih roditelja.

Bodler je 1857. godine objavio svoju najpoznatiju zbirku „Cvijeće zla“. Pjesme su stekle malobrojnu publiku, ali predmet pjesama je privukao pažnju javnosti.

Neke od glavnih tema su bile seks i smrt, što se smatralo skandaloznim. Takođe su dotaknuti i lezbijska ljubav, tuga, korupcija u gradu, izgubljena nevinost, teškoća življenja i vino.

U nekim pjesmama primjećuje se slikovit prikaz osjećaja za mirise kako bi se probudio osećaj nostalgije za prošlost i intimu.

Bodlerov uticaj na druge umjetnike bio je ogroma. Flober je bio impresioniran i napisao je Bodleru: „Pronašli ste način za obnavljanje romantike … Poznato je da ste nepopustljivi kao mramor i prodorni kao engleska magla“.

Neki kritičari zovu neke od pjesama ocijenili kao remek-djela strasti, umjetnosti i poezije

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.