Rusija pamti Gagarinov let u svemir, prošlo je 60 godina

Rusija pamti Gagarinov let u svemir, prošlo je 60 godina

Rusija obilježava 60. godišnjicu prvog čovjekovog leta u svemir, podviga kosmonauta i sovjetskog heroja Jurija Gagarina, koji ostaje jedna od najcjenjenijih ličnosti Rusije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin tim povodom putuje u Engels, grad na jugu države, na obali Volge, na mjesto gdje je Gagarin sletio nakon povijesnog leta i gdje se nalazi spomenik tom činu.

Godišnjica leta u svemir dan je nacionalnog ponosa za Rusiju, rekao je u petak Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov.

Raketa „Vostok” sa 27-godišnjim Gagarinom lansirana je 12. aprila 1961. s kosmodroma u Kazahstanu, tada dijelu Sovjetskog Saveza.

Let je trajao samo 108 minuta, odnosno jedan krug oko Zemlje. 

Koliko je let bio rizičan, najbolje svjedoči činjenica da su napravljena tri saopštenja za medije – jedno u slučaju pozitivnog ishoda i dva za slučaj neuspjeha. Sreća je, ipak, bila na Gagarinovoj strani tog 12. aprila.

Legenda o čovjeku koji je od skromnih početaka postao sovjetski heroj živi i danas, a Gagarinov let se svake godine u Rusiji obilježava kao Dan kosmonauta, piše AFP.

Kapsula Vostoka izložena je u moskovskom Muzeju kozmonautike, gdje se sutra otvara izložba o Gagarinu.

Gagarin je u stvari bio suvozač u „Vostoku“. Letelicom je upravljano automatski, pošto medicinsko osoblje i njeni konstruktori nisu bili sigurni kako će čovek reagovati na bestežinsko stanje, pa su ručne kontrole bile zaključane kako Gagarin ne bi sam njome upravljao.

Ruski kosmonauti sa Međunarodne svemirske stanice su uputili čestitku i naglasili da je čitava planeta tog dana čula za Gagarina, koji se prvi usudio da krene na orbitalni let.

Gagarin je odabran među hiljadama kandidata nakon što je prošao rigorozna testiranja potrebna za let u svemir.

Šezdeset godina kasnije Rusija nastavlja redovno da šalje svoje kosmonaute na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS). U petak je ruska letjelica „Sojuz”, ukrašena u čast Gagarina, poletjela s Bajkonura s dva Rusa i jednim Amerikancem.

Generalna skupština UN je 2011. godine proglasila 12. april za Međunarodni dan ljudskog leta u svemir.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.