Od blata do zvijezda! Ovo je teška životna priča Dž. K. Rouling

Od blata do zvijezda! Ovo je teška životna priča Dž. K. Rouling

Prošlo je čak 20 godina od kada je snimljen omiljeni film mnogim generacijama – Hari Poter. Iako je Džoana K. Rouling, autorka istoimenih knjiga, sebi obezbijedila slavu, ali i bogatstvo za cijeli život, uspjeh nipošto nije ono što ju je kroz život oduvijek pratilo. Niti je došao preko noći!

 

Autorka jednog od najpopularnijih dječijih romana već na početku života, sa samo 17 godina doživjela je neuspjeh, kada nije uspjela da upiše željeni fakultet. Da bi nesreća bila veća, već nakon osam godina, kao jako mlada izgubila je svoju majku. Ni tu nije bio kraj nedaćama poznate spisateljice, jer je zatim sa 26 godina doživjela spontani pobačaj.

Crni dani su, činilo se, napokon daleko iza nje, jer se poslije niza nesrećnih događaja, odnosno, osam godina kasnije, udala. Ipak, sreća je bila kratkog daha, jer je u braku muž počeo da je zlostavlja. Uprkos tome, slavna milijarderka iz tog braka ima ćerku, što je svakako nije spriječilo da se sa 28 razvede od svog nasilnog supruga.

Nakon toga, poslije mnogobrojnih patnji i turbulencija, autorka bestselera je oboljela od depresije, što i ne čudi, jer je sa samo 29 godina postala samohrana majka, koja je svoje dijete izdržavala od socijalne pomoći. Takvo stanje i ogromni problemi naveli su je i na samoubistvo godinu dana kasnije u njenoj fazi najmračnijih misli.

Na sreću mnogih zaljubljenika u fantaziju i dječije avanture, ali i njenih najbližih, do ovog nije došlo. Upravo tada, DŽ. K. Rouling se odlučila da se posveti onome što je najbolje umjela da radi, i u čemu je od mnogih imala više dara – pisanju.

Sudeći prema njenim autorskim djelima, to je bila i više nego pametna odluka, jer je uskoro, odnosno u 31. godini doživjela da bude objavljenja njena prva knjiga. Ovo svakako nije bio jedini umjetnički napredak tada mlade engleske književnice, jer je kroz par godina, u 35. objavila još tri knjige i dobila značajnu nagradu za svakog ko se pisanjem bavi – proglašena je piscem godine.

To ju je još više inspirisalo i dalo vjetar u leđa, ali i bilo jasan pokazatelj da je pisanje zaista njena stvar, pa je sa 42 godine prodala čak 11 miliona primjeraka svoje knjige već prvog dana kada se ista našla na policama knjižara.

Danas su rijetki oni koji nisu odgledali film o Hariju Poteru, dječaku čarobnjaku, koji je rađen upravo po njenim knjigama, a koji je mnogima na pozitivan način obilježio djetinjstvo, dok je i njeno ime postalo zvučno i sinonim za uspjeh, slavu i bogatstvo.

Ipak, čini se da je najvažnija pouka koja bi mogla da se izvuče iz burnog, turbulentnog, komplikovanog, a zatim i jako uspješnog života spisateljice za decu Dž. K. Rouling jeste upravo to da nikada ne treba odustajati, jer život je, iako pun nepravde i bola, iznenađujući, i i te kako može da bude lijep, dok je od nas potrebno samo jedno – da vjerujemo u sebe i proces, jer se ništa ne dešava preko noći.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.