Psiholozi o popularnoj seriji „Skvid gejm“ i njenom uticaju na djecu

Psiholozi o popularnoj seriji „Skvid gejm“ i njenom uticaju na djecu

Južnokorejska serija „Skvid gejm“ postala je planetarni hit zbog kog su i djeca mlađih razreda počela da imitiraju, naizgled, bezazlene igre koje vremenom postaju nasilne. Na ovaj opasan trend su čak pojedine razredne starješine upozorile roditelje na roditeljskim sastancima!

 

Sociološkinja Jelena Radović kaže da je interesantno da su roditelji pogledali seriju zato što su je prvo pogledala deca.

„Ograničenje za godine gledalaca postoji, ali teško da se poštuje. Sa druge strane, u samoj seriji akteri igraju dječje igre koje igramo svaki dan, drvene Marije, klikere… To su sve bezazlene dječje igre koje smo mi igrali kao mali. Ali taj momenat da ti budeš kažnjen za to što nisi uspio da odradiš zadatak, to je sporni momenat u seriji“, objasnila je Radovićeva.

„Problem je kada igra postane izazov. Mi na internetu imamo jako veliki broj izazova, koje konstantno moraš da rješavaš, a pomijera se granica izazova, što je opasniji izazov, ti je više guraš u te negativne stranice“, navela je sociološkinja.

Dječiji psiholog Branka Tišma kaže da je vizuelno izlaganje djece nasilju  vrlo nepoželjno i opasno, jer je sigurno je da će bar jedan dio njih željeti da to oponaša.

„Djeca se vrlo često identifikuju sa stvarima koje vide, a posebno je problematično to što nemaju realnu sliku. Njima dok gledaju fiktivan sadržaj djeluje kao da je to nešto što je moguće, ali nije stvarno, i oni taj osjećaj prenose na život. Misle da se, šta god da se desi, može vratiti na početak.

Posebno je zabrinujavajuća, kako kaže, i ta podela sveta na bogate i siromašne:

– Pored agresije, mijenjaju se i moralne granice i dječiji moralni sudovi. Djeca počinju da vjeruju u to: „Ubij ili uradi nešto loše da bi dobio ono što hoćeš“, odnosno: „Cilj opravdava sredstvo“. To je jedna bezočna surovost koja je nepotrebna u bilo kom trenutku razvoja- naglašava Tišma.

 

FAKTOR magazin/ Kurir

Slika: Ultra magazin

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.