Slavku Štimcu nagrada „Pavle Vuisić“ za životno djelo

Slavku Štimcu nagrada „Pavle Vuisić“ za životno djelo

Glumac Slavko Štimac ovogodišnji je dobitnik nagrade za životno djelo „Pavle Vuisić“ za izuzetan doprinos umjetnosti glume u domaćem igranom filmu, saopštilo je Udruženje filmskih glumaca Srbije.

Štimcu će nagrada biti uručena na Filmskim susretima u Nišu koji počinju 20. avgusta.

Nagrada se sastoji od plakete sa likom Paje Vuisića, djelo vajara Milorada Tepavca, monografije i dokumentarne filmske storije o dobitniku.

Odluku je donio stručni žiri koji je imenovalo predsjedništvo Udruženja filmskih glumaca Srbije, koje je suorganizator Filmskih susreta u Nišu.

Nagrada „Pavle Vuisić“ za izuzetan doprinos umjetnosti glume na filmu, televiziji i sličnim medijima tradicionalno se uručuje na svečanom otvaranju festivala glumačkih ostvarenja Filmski susreti u Nišu.

Štimac je na filmskom platnu gotovo 50 godina i igrao je u više od 70 filmova, serija i predstava, a karijeru je započeo ulogom Ranka u filmu „Vuk samotnjak“ 1972. godine, prenijeli su beogradski mediji.

Rođen je 1960. godine u selu Vujići, u naselju Konjsko Brdo u Hrvatskoj. Odigrao je veliki broj uloga kao dijete i tinejdžer.

Štimac je kao dijete glumio i u filmovima „Zimovanje u Jakobsfeldu“ /1975/, „Salaš u malom ritu“ /1976/ i „Vlak u snijegu“ /1976/, a stigao je i do kultnog ratnog ostvarenja američkog reditelja Sema Pekinpoa „Gvozdeni krst“ /1977/.

Između ostalih, igrao je u filmovima „Specijalno vaspitanje“ /1977/, „Varljivo leto 1968“ /1984/ i „Andergraundu“ /1995/.

Sa velikanom srpskog glumišta Pavlom Vuisićem /1926-1988/ Štimac je igrao u filmovima „Tigar“ /1978/, „Pakleni otok“ /1979/, kultnom „Ko to tamo peva“ /1980/ i „Sjećaš li se Doli Bel“ Emira Kusturice.

Posljednjih godina glumio je i u serijama, kao što su „Državni službenik“ i „Crna svadba“.

Dobitnik je priznanja Nagrada za buduće filmove Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala Kustendorf za 2019. godinu.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.