Spava vam se, neraspoloženi ste zbog kiše? Ne brinite, to je normalno

Spava vam se, neraspoloženi ste zbog kiše? Ne brinite, to je normalno

Uvreženo je mišljenje da tmurni dani čine da se osjećamo neraspoloženo, ali postoje i naučna objašnjenja zašto loše vrijeme i kiša utiču negativno na nas.

Vjerovali ili ne, kišoviti dani zaista mogu da vam u potpunosti pokvare raspoloženje.

Ukoliko se tokom padavina osjećate loše ili kao da nemate dovoljno energije, to nije samo nešto što ste umislili. Loše vrijeme zaista negativno utiče na raspoloženje i emocije.

Prema istraživanju kliničkog psihologa iz San Franciska, Teše Evans, skoro 9 odsto ispitanika spada u kategoriju „ljudi koji ne vole kišu“, a naglasili su i da su mnogo bolje raspoloženi tokom dana kada nema padavina.

Isto tako, drugo istraživanje psihijatra Julije Samton, pokazalo je da kiša drastično utiče na broj negativnih i depresivnih objava na društvenim mrežama. Dakle, veoma je česta pojava tuge i manjka samopouzdanja kada je vrijeme oblačno i kišovito.

Isto tako, ukoliko vam se učini da sa promjenom vremena dobijate i glavobolju, sasvim je moguće da ste u pravu. Promjene pritiska mogu da izazovu glavobolje, pa je važno da budete svjesni toga ukoliko se pitate „zašto sad imam migrenu“. Vazdušni pritisak utiče na vaše tijelo. Samim tim, budući da su sinusni kanali ispunjeni vazduhom, svaka promjena u atmosferi može da dovede do pojave glavobolje, pokazale su brojne studije.

Šta možete da uradite?

Iako želite da ugasite svjetlo i vratite se u krevet, to je posljednja stvar koju bi trebalo da uradite. Upalite svjetlo, pustite muziku. Na taj način ćete pojačati lučenje serotonina koji popravlja raspoloženje, savjetuju stručnjaci.

Okružite se ljudima koji pozitivno utiču na vas.

Radite stvari koje vam prijaju. Razgovarajte sa dragim osobama, pogledajte zabavnu komediju, igrajte igrice ili čitajte knjigu.

Takođe, mnoga stručna lica savjetuju vježbanje. Trening će vas učiniti vitalnijim i pojačaće se lučenje endorfina koji poboljšava raspoloženje.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.