Švajcarci zakopavaju gaće da utvrde kvalitet zemljišta

Švajcarci zakopavaju gaće da utvrde kvalitet zemljišta

Širom Švajcarske poljoprivrednici i vlasnici bašta u sklopu naučne studije o kvalitetu zemljišta zakopaće dve hiljade pari pamučnog bijelog donjeg veša.

Biolog Marsel van der Hajden ima za cilj povećanje poljoprivrednih prinosa – ne samo veštačkim đubrivima, pesticidima i GMO tehnologijom, već i gljivicama i drugim mikroorganizmima.

Zato je pribjegao manje konvencionalnim metodama i pozvao švajcarske poljoprivrednike da u sklopu istraživanja u zemlju zakopavaju pamučne gaće.

Decenijama je poznato da mikorizne gljive mogu biti korisne u poljoprivredi – barem u teoriji.

U praksi niko zaista nije proučavao efekat ove simbioze između biljaka i gljiva. Ali kako Van der Hajden navodi, do sada su čak i giganti agrotehnologije poput „Sindžente“ prepoznali potencijal ovih pojačivača prirodnog rasta i sve više koriste mikorizu.

Van der Hajden je, međutim, otišao korak dalje. On i njegov tim uspjeli su da nagovore dobar broj poljoprivrednika u Švajcarskoj da se uključe u istraživanje. U kratkom vremenskom razmaku, biolozi su dobili na raspolaganje 60 eksperimentalnih parcela za rad, svaka veličine 200 kvadratnih metara u raznim kantonima, kako bi dobili što precizniji uvid u raznolikost stanja tla.

Državni institut za istraživanja „Agroskop“ dobrovoljcima koji su se prijavili za učešće u ovom istraživanju šalje dva para pamučnih gaća, a njihov zadatak je da ih zakopaju u svojoj bašti ili na njivi.

Poslije određenog vremena gaće treba iskopati da bi se ipitalo u kakvom su stanju, što će biti pokazatelj u kolikoj su mjeri mikroorganizmi iz zemljišta uspjeli da razgrade pamučni materijal od koga su izrađene.

Jedan par gaća će biti iskopan i fotografisan posle mjesec dana pod zemljom, a drugi će biti otkopan posle dva mjeseca. Potom će se digitalnom metodom analizirati razgradnja prirodnih vlakana.

Što gaće budu imali više rupa, znači da je zemljište zdravije, piše Agroscope.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.