SVETA GORA ATOS – PRIČA O NEVIDLJIVIM MONASIMA

SVETA GORA ATOS – PRIČA O NEVIDLJIVIM MONASIMA

Smatra se da postoji jedno bratstvo monaha koje je najstarije na Svetoj Gori. Posljednji put ih je vidio mladi monah, koji je izašao poslije jutarnje Liturgije da prošeta i iznenada na jednoj čistini ugledao šest monaha, koje nije poznavao. Oni su sahranjivali svog sedmog brata.

Prilazeći mu, rekli su da prema tradiciji njihovo bratstvo treba da ima sedam članova. Pozvali su mladog monaha, kao prvu osobu koju su sreli nakon sahrane, da im se pridruži, zamjenjujući njihovog preminulog brata. Monah je naravno, znajući kakvo je bratstvo u pitanju, poželio da postane jedan od njih, ali se nije usudio da im odgovori bez dozvole svog starješine.

Šestorica pustinjaka su ga pohvalila za poslušnost i složila se da ode i pita starješinu, u skladu sa manastirskim pravilima. Tražili su samo da obeća da po povratku nikog neće povesti sa sobom, jer nisu željeli da budu predmet bilo čije znatiželje.

Kada je starješina manastira čuo za sedmoricu monaha, obuzeo ga je čudan nemir koji nije bio u stanju da sakrije i stalno je ponavljao da mora da ih vidi, pa čak i po cijenu svog života.

Krenuli su zajedno, ali lutajući šumom i spotičući se o kamenje, nisu vidjeli ništa osim trnovitog grmlja, suve trave i blistavog neba. Šumske livade sa misterioznom braćom nije bilo nigdje, iako je mladi monah dobro poznavao to područje i bio potpuno siguran da će lako pronaći put. Dugo su lutali po vrućini, dok, konačno, starješina nije shvatio da ne može da vidi tajanstvene monahe, jer mu to nije bilo suđeno.

A bratstvo, pomenuto u ovoj priči smatra se najsvjetijim i najmolitvenijim na Svetoj Gori. O njemu postoji i drevna legenda: upravo će ovi nagi pustinjaci odslužiti poslednju Liturgiju na vrhu Atosa, a nakon nje će, sledujući riječima Svetih Otaca, doći kraj svijeta, odnosno, Drugi Dolazak Hristov. U stvari, oni neće okusiti smrti, već će se promeniti, preobraziti, izmjeniti još više blagodaću Božijom.“

O ovim nevidljivim podvižnicima, tajanstvenim starcima, koji žive u vrtu Presvete Bogorodice, u najizolovanijim dijelovima Atosa, pričaju mnogi na Svetoj Gori. Oni se javljaju gdje žele i kome oni žele, uglavnom monasima koji su sasvim očistili svoje srce, ali ponekad priđu i blagočestivim hodočasnicima, koji žive čistim hrišćanskim životom. Mole se cijelim srcem za čitav svijet i za sve ljude koji su u nevolji. Primivši na sebe posebne darove od Gospoda, žive u gotovo nemogućim uslovima; preživljavaju čudom Božijim, bez skloništa, bez odjeće i nevidljivi za ljudsko oko… Teško je ljudima u svijetu da u to povjeruju. Ipak, ima mnogo poštovanih staraca, koji su se susreli sa ovim tajanstvenim, nevidljivim vojnicima našeg Gospoda. I zaista, ovde na Svetoj Gori postoji predanje da, kada se jedan od njih upokoji, njegovo mjesto zauzima drugi, vrlinski svetogorski podvižnik.

I starac Pajsije Svetogorac prepričava svoj susret sa tavkim podvižnikom:

„Kada sam 1950. godine prvi put stigao do Svete gore, dogodilo mi se da sam se na putu od Kavsokalivije do Svete Ane izgubio. Umjesto da odem do skita Svete Ane, slijedio sam stazu koja je vodila do vrha Svete Gore. Prošavši dovoljno dugačak dio puta, shvatio sam da se penjem i počeo da tražim način za povratak. Dok sam tražio put nazad, zamolio sam Bogorodicu da mi pomogne i odjednom se preda mnom pojavio pustinjak, čije je lice zračilo svetlošću. Izgledalo je da ima oko sedamdeset godina, a iz njegove odjeće bilo je moguće zaključiti da ne komunicira sa ljudima. Na sebi je imao platnenu sutanu, svu izgorjelu i pocjepanu, a preko ramena kožnu torbu, takođe izblijedelu, prepunu rupa.

Pije nego što sam uopšte imao vremena da otvorim usta, rekao mi je: ‘Djete moje, ovaj put nije do svete Ane’, i pokazao mi put koji mi je bio potreban. Iz svega se vidjelo da preda mnom stoji svetitelj. Pitao sam pustinjaka gdje živi. Odgovorio mi je: ‘Ovdje’ – i pokazao na vrh Atosa. Poslije toga uzeh njegov blagoslov i pođoh stazom na koju me je uputio i koja me je vodila pravo do Svete Ane“.

Otac Atanasije (Kambanaos), ljekar Velike lavre, pisao je o tajnim atonskim podvižnicima skrivenim od očiju običnih smrtnika u časopisu „Svetogorska biblioteka“, koji je izlazio na Atosu 1930-1938. Prostrani, rijetko naseljeni i gusto šumoviti prostori između isposnica Male Svete Ane i Glozije imenovani su kao područje gdje podvižnici žive. Malobrojni, kojima je bila čast da vide ove pustinjake, opisali su ih kao sjajne, gotovo lišene svega tjelesnog, potpuno gole, ali prekrivene blistavom odjećom Božanske blagodati.

Kasnije, potvrđujući istinitost onoga što je objavljeno u časopisu, otac Atanasije se osvrnuo na svjedočenje starca Antonija iz skita Svetog Petra, koji je došao u Lavru da ispuni nalog koji su mu dali ovi nevidljivi podvižnici: „Idi i reci ljekaru u Lavri da će se uskoro razboljeti i umrijeti, te se stoga mora pripremiti“.

Zaista, monah Andrej piše u svetogorskom Pateriku, da se „nakon kratkog vremena otac Atanasije razbolio i bez ikakvih težih bolesti zauvijek zaspao, objavivši pred smrt informacije da ovi sveti podvižnici postoje i lutaju pustinjama Atosa – u slavu Božiju i u duhovnu korist stanovnika Svete Gore“.

Ovaj časopis sadrži i još jednu priču – o hodočasniku koji je, dok se penjao se šumskom stazom od mora do isposnice Svete Ane, sreo ove svete ljude i zatražio od njih dozvolu da zauvek ostane s njima. „Ne, brate. Tvoj put je do skita Ksenofont“, bio je odgovor. Pokazavši mu kuda da ide, tražili su od njega da se javi ispovedniku manastira, ocu Savi, radi uputstava o njegovom budućem životu. Prošavši neko rastojanje, hodočasnik je zažalio što se tako rano rastao sa svetim podvižnicima, vratio se nazad, dugo ih tražio, ali bez uspjeha. Zatim je otišao do oca Save i od njega čuo slijedeće: „Ti, djete, ne bi mogao da živiš s njima. Gospod ti je pokazao ove svetitelje jer si sumnjao“.

Na kraju se dogodilo baš onako kako su pustinjaci rekli. Taj brat se zamonašio u manastiru Ksenofont. Ovaj događaj ispričao je otac Akakije, ispovednik iz Kapsale, za koga se zna da je veoma čestit čovjek koji voli istinu, a i lično poznaje osobu koja je viđala ove svetitelje.

Otac Ks., koji se 26 godina podvizavao na Atosu, takođe je ispričao: „Samo jednom me je Gospod blagoslovio da vidim jednog od ovih pustinjaka. U to vreme bio sam mlad monah, živio sam u Velikoj lavri i često, ispunjavajući određena poslušanja, posećivao razne manastire i isposnice Svete Gore. Uvijek sam putovao peške. Ponekad sam noćivao u šumi. I jednom – bilo je to zimi, a staze su bile prekrivene snijegom – izgubio sam se. I tada sam video: iza grmlja, sasvim blizu, lijepog starca, ukrašenog sivom kosom i golog ramena, koje nije pokriveno nikakvom odjećom. „Oče, blagoslovi“, dojurio sam do njega. Ali on se okrenuo i, ne progovorivši ni riječi, brzo nestao u šumi. Posljednje što sam video bila su njegova potpuno gola leđa“.

Izvor/Foto:Facebook

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.