U slučaju „Aleksić“ istraga o osam silovanja, žrtve imale psihičke patnje

U slučaju „Aleksić“ istraga o osam silovanja, žrtve imale psihičke patnje

U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu danas su saslušana posljednja dva predložena svjedoka u istrazi protiv vlasnika privatne škole glume Miroslava Aleksića (68).

Saslušani su psihijatar i psihoterapeut kod kojih se ranije liječila glumica Milena Radulović, koja je prva prijavila silovanje, a ispitani su na prijedlog njenih advokata.

Oni su u svjedočenju detaljno opisali način Radulovićkinog liječenja, odnosno faze liječenja kroz koje je prolazila nakon trauma koje je preživjela u školi glume sa Aleksićem.

Jedan od njenih punomoćnika, advokat Jugoslav Tintor, potvrdio je Tanjugu da u ovoj istrazi nema novih dokaznih prijedloga i da se sada očekuje odluka tužilaštva o podizanju optužnice.

Nakon formalnog završetka istrage, tužilaštvo ima zakonski rok od 15 dana za odluku o podizanju optužnice.

Tužilaštvo je krajem prošle sedmice odlučilo da ispita psihijatra i psihoterapeuta, nakon što je u srijedu zvanično saopštilo da je istraga završena.

Aleksiću je u petak, 9. aprila, pored ostalih razloga, Apelacioni sud produžio pritvor za još mjesec dana, navodeći da istraga protiv njega još nije okončana, a da je „neophodno sprovesti radnje na koje tužilac ukazuje u svom prijedlogu“.

Apelacioni sud je Aleksiću produžio pritvor i da ne bi u kratkom roku ponovio krivično djelo i zbog uznemirenja javnosti, s obzirom da se sve dešavalo u njegovoj školi glume.

Protiv Aleksića Više javno tužilaštvo u Beogradu sprovodi istragu za ukupno 19 krivičnih djela – 11 za polno uznemiravanje i osam silovanja izvršenih od 2008. do 2020. godine i čeka se odluka tužilaštva o podizanju optužnice.

Aleksić je u tužilaštvu negirao da je seksualno napastvovao pomenute učenice glume u svojoj školi, pored ostalih i Milenu Radulović koja ga je prva prijavila policiji, a nakon nje i druge djevojke.

Jedna od njih je u vrijeme napastvovanja bila maloljetna, dok su ostale tvrdile da ih je napadao i dok su bile maloljetne i nakon punoljetstva.

Nedavno su završena vještačenja svih devet glumica, a kako je za Tanjug tada rekao advokat Tintor, one su potvrdila vjerodostojnost i validnost njihovih iskaza u kojima su ga optužile da ih je silovao ili polno uznemiravao.

Žrtve je vještačila komisija vještaka neuropsihijatara i prihologa, koja je zaključila da su one trpjele „psihičke patnje visokog itenziteta“.

Za krivično dijelo polno uznemiravanje zaprećena je novčana kazna ili zatvor do šest meseci, a ukoliko je učinjeno prema maloljetnom licu, učinilac će se kazniti zatvorom od tri mjeseca do tri godine.

Za silovanje su, u zavisnosti od načina izvršenja predviđene različite kazne, od najmanje dvije do 10 godina, pet do 12 godina, a za silovanje maloljetnica pet do 15 godina.

Radulović je Aleksića prva prijavila policiji u januaru, nakon čega je on uhapšen i od tada se nalazi u pritvoru.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.