Zabrinjavajuće: Mentalni problemi kod svake treće osobe

Zabrinjavajuće: Mentalni problemi kod svake treće osobe

Neurološki ili psihički problemi dijagnostikovani su kod svake treće osobe koja je preležala kovid 19, u roku od šest mjeseci nakon oporavka.

Zabrinjavajuće istraživanje predstavlja još jedan od dokaza koji ukazuju na to da će se pošast virusa korona nadvijati nad psihičkim zdravljem ljudi još mnogo godina.

Zaključci istraživanja objavljeni su u žurnalu „Lanset sajkajetri“ (Lancet Psychiatry) i otkrivaju da je veća vjerovatnoća da se psihološki problemi pojave kod lica koja su preboljela kovid 19 nego kod onih koji su imali neku drugu respiratornu infekciju, piše „Raša tudej“.

Studija obuhvata do sada najšire ispitivanje stanja onih koji su se oporavili od kovida 19, a pregledani su zdravstveni kartoni više od 230.000 pacijenata, od kojih je 34 odsto imalo neke neurološke ili psihološke smetnje u roku od šest mjeseci nakon ozdravljenja.

Anksioznost je dijagnostikovana kod 17 odsto pacijenata, od kojih su za njih 13 odsto to bili prvi registrovani psihološki problemi.

Žurnal navodi da je kod 0,6 pacijenata došlo do krvarenja u mozgu, 2,1 odsto imalo je moždani udar, a 0,7 odsto demenciju.

Rizik od bolesti mozga bio je u skladu sa stepenom težine oboljenja.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.