Astronomi otkrili dosad neviđenu vrstu egzoplanete

Astronomi otkrili dosad neviđenu vrstu egzoplanete

Astronomi su nedavno otkrili neobičnu planetu veličine Jupitera sa gustinom sličnom gustini sljezovih kolačića, što je čini najmanje gustim gasnim gigantom ikada primijećenim u orbiti crvenog patuljka.

 

Planeta pod nazivom TOI-3557 b nalazi se 580 svjetlosnih godina od Zemlje u sazvježđu Auriga, a naučnici su je primijetili pomoću 3,5-metarskog teleskopa u Državnoj opservatoriji Kit u Arizoni, piše „Mashable“, a prenosi „Tportal“.

Iako je otkrivanje novih planeta relativno uobičajeno u novije vrijeme, ovaj gasni džin se nalazi u orbiti crvenog patuljka, što je neuobičajena pojava, kažu naučnici. Crveni patuljci se smatraju „hladnim“ zvijezdama i veoma su aktivne u poređenju sa, recimo, našim Suncem.

Oni izbacuju veoma intenzivne solarne oluje koje lako mogu da „oduvaju“ planetarne atmosfere, što znači da u njihovim orbitama retko postoje velike planete koje, kažu naučnici, jednostavno ne mogu da se formiraju.

TOI-3557 b je prvobitno otkrio satelit TESS prepoznavši pad sjaja obližnje zvijezde kada je ispred nje „proletjela“ ova planeta. Tokom daljih čitanja saznalo se da je TOI-3757 b širok oko 160.934 kilometara, što je nešto veće od Jupitera. Planeta takođe završi krug oko Sunca za 3,5 dana.

Gustina ove planete je četvrtina gustine vode, ili gustina prosječnog kolačića od bijelog sljeza. Naučnici tvrde da bi planeta, kada bi se stavila u džinovsku kadu, plutala u vodi.

Tim naučnika smatra da je ova „lepršavost“ planete rezultat nedostatka teških elemenata, što je izazvalo sporije formiranje kamenog jezgra, odloženo nakupljanje gasova i na kraju – nisku gustinu. Drugi faktor može biti elipsoidna orbita. U trenucima kada je planeta bliža zvijezdi, višak toplote može izazvati širenje i pregrijavanje atmosfere.

(Agencije)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.