Potreba ili vjerska načela: U Novom Pazaru otvoren restoran samo za žene

Potreba ili vjerska načela: U Novom Pazaru otvoren restoran samo za žene

U Novom Pazaru otvoren je restoran čiji gosti smiju da budu isključivo žene, prvi takav u Srbiji.

 

U Novom Pazaru godinama postoje ženski termini na bazenima, u spa centrima i teretanama. Ovih dana u tom gradu otvoren je i restoran isključivo za žene. Prvi takav u Srbiji.

Suzana Karišik je rekla da ispija kafe u tom lokalu jer se osjeća najbezbjednije.

„To je potrebno našoj sredini, koja je specifična po mnogo čemu. Potreba za ovakvim mjestom je bila baš izražena“, priznaje ona.

U Novom Pazaru žene imaju i svoje termine za bazene. Interesovanje za bazene je postalo toliko veliko da su ih na kraju samo one koristile. Tu se rodila ideja o „ženskom restoranu“.

Vlasnica restorana Samira Avdović rekla je da je svakoj ženi potrebno da bude sa svojom prijateljicom, sestrom, da bude u ženskom društvu u kom može da se opusti.

U Novom Pazaru se odavnina muškarci okupljaju u kafidžajnicama, a žene tu obično ne zalaze.

Iz restorana navode da nisu otvorili ovaj lokal zbog vjerskih uvjerenja, već zbog lokalne zajednice, koja je, priznaju, izgrađena na religiji.

Mnogo je prilika kada se žene i muškarci u islamu odvajaju, od molitve u džamija, do izjavljivanja saučešća.

U prilog cijelom projektu, navodi se da su žene ekstremno opuštenije kada nema muškog prisustva, pa tako, inače stroga vjerska pravila, kada su same, su blaža i manje rigorozna. Sa druge strane, nameće se pitanje šta je sljedeće i da li bilo kakva diskriminacija ozbiljno narušava civilizacijske tekovine i sa mukom stečene slobode?

(b92)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.