Šta se dogodi sa tijelom kada prestanemo da jedemo hljeb? Ovo je rezultat

Šta se dogodi sa tijelom kada prestanemo da jedemo hljeb? Ovo je rezultat

Jedna mlada dama odlučila je da prihvati izazov i počne da se hrani zdravo, a prva namirnica koju je uspjela da izbaci je hljeb. Svakodnenvno je pratila šta se događa sa njenim tijelom narednih mjesec dana, a onda je otkrila i rezultate.

 

1. Stalno sam osjećala glad

Prvih sedam dana nisam mogla da se najedem. Stalno sam osjećala glad. Hljeb mi se jeo, kolači su mi se jeli, kiflice sam sanjala… U pekaru nisam smjela ni da privirim. Doručak je bio najkritičniji, u smislu da sam morala da promijenim pristup ovom obroku. Umjesto da odem u pekaru i kupim nešto za doručak, morala sam od kuće da nosim kuvana jaja, heljdinu kašu ili bilo šta što će me držati sitom dok ne dođem kući. Ali nakon par dana, organizam se navikao, iako krize osjećam i sada – nakon mjesec dana od odbacivanja hleba.

2. Smršala sam 5 kilograma

Jedino što sam promenila u ishrani je to što sam izbacila hljeb. Sve ostalo je ostalo isto. Da napomenem kako se nikad nisam hranila nezdravo, osim tog doručka koji je mahom bio obrok iz pekare.

Nastavila sam da vježbam kao i prije, da jedem domaća kuvana jela za ručak (sarma, pasulj, grašak), ali samo bez hljeba. Nakon mjesec dana sam vidno smršala, a vaga je pokazala – 5 kg.

3. Osjećala sam grčeve u nogama

Prve dvije nedelje sam sasvim iz ishrane izbacila ugljene hidrate. Odmah sam počela da osjećam grčeve u nogama, što nikad prije nije bio slučaj. Noću nisam mogla da spavam i nakon što sam se konsultovala sa doktorom, predložio mi je da u ishranu vratim ugljene hidrate – sve osim hljeba. Nakon toga su grčevi postepeno prestali. Hljeb je bogat elektrolitima, a kada vaše tijelo ne dobije dovoljno ovih esencijalnih hranljivih materija, to može dovesti do grčeva mišića.

4. Osjećala sam se umorno

To je onaj osjećaj kad krenete na dijetu, pa tijelo ne može da shvati zašto sada nema ono na šta je naviklo, pa se buni velikim umorom i jakim glavoboljama. To je ono što mi je najviše smetalo tokom odbacivanja hljeba.

5. Stalno mi se jelo nešto slatko

Bila sam odlučna da neću pokleknuti, ali tijelo mi je žudelo za slatkišima. Lekar mi je objasnio da moje telo traži energiju na koju je naviklo. Kada se osećamo umorno i iscrpljeno, prirodno posežemo za hranom koja nam može brzo dati energiju, kao što su slatkiši i zaslađena pića. Iako umjereno jedenje hljeba neće dovesti do toga da dobijete višak kilograma, jedenje kolačića i čokolade kad god se osjećate iscrpljeno svakako može.

Zato sam odlučila da nakon mjesec dana u ishranu vratim hljeb, ali integralni, od cijelog zrna. Ovako pripremljen (domaći) hljeb sada mi traje i po nedjelju dana, jer mi je dovoljna jedna kriška ovog hljeba na dan.

Recept za domaći integralni hleb:

500 g integralnog pšeničnog brašna
3 kašike kukuruznog brašna
1 kocka kvasca
2-3 kašike maslinovog ulja
2 kašike lanenog semena
2 kašike semenki suncokreta
2 kašike semenki bundeve
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
oko 400 ml tople vode

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.