Zapečeni punjeni krompir: Jelo koje uvek iznova oduševljava!

Zapečeni punjeni krompir: Jelo koje uvek iznova oduševljava!

Zapečeni punjeni krompir: Jelo koje uvek iznova oduševljava! Krompir je namjernica koju svakodnevno korisitimo u ishrani. Sve varijante ovog povrća su omiljene svima. 

Pravi se veoma lako, a tako je dobro.

Sastojci:

krompir – 4 veća

pršuta –  200 gr

pavlaka – 250 gr

kačkavalj – 200 gr

origano  po ukusu

Priprema

Krompir dobro operite, skuvajte u ljusci, pa ga presecite na pola i kada se malo ohladi izdubite.

Poređajte izdubljene polovine krompira u vatrostalnu posudu.

Za punjenje pomešajte pavlaku, rendani kačkavalj, na kocke isečenu pršutu i malo origana.

Malo rendanog kačkavalja ostavite sa strane da na kraju pospete preko krompira.

Napunite krompir pripremljenim filom i stavite da se peče u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 30 minuta.

Pred kraj pečenja punjeni krompir prekrite rendanim kačkavaljem, pa vratite u rernu na par minuta da se kačkavalj lepo istopi.

Zapečeni punjeni krompir je gotov!

Poslužite toplo

Zapečeni punjeni krompir: Jelo koje uvek iznova oduševljava!

foto:ilustracija

Loša ideja je čuvanje krompira u frižideru

Hladniji vazduh pretvara skrob u šećer, zbog čega ovo povrće poprima slatkast ukus.

Kao i bijeli luk, krompir je bolje čuvati na manje hladnom i mračnom mjestu.

 Varenje

Zbog svog visokog sadržaja vlakana, krompir pomaže kod zatvora i pomaže redovnu stolicu koja za ishod ima zdrav probavni trakt.

 Dobre strane krompira

Krompir sadrži flavonoide koji štite zdravlje ćelije i time smanjuju verovatnoću pojave kardiovaskularnih bolesti, respiratornih problema i nekih karcinoma.

Krompir sadrži značajnu količinu vitamina B, koji je neophodan za rast, nervni sistem i kardiovaskularno zdravlje.

Skuvan i ohlađen krompir sadrži veću količinu nerastvorljivih vlakana.

Ona vežu štetne materije u crevima, koje se potom izbacuju stolicom.

Stoga ovakav način pripreme krompira (krompir salata), drastično smanjuje njegov glikemijski indeks.

Zbog lake svarljivosti, krompir je dobar kod stomačnih tegoba.

Koristan je u ishrani sportista, pošto sadrži neophodne elektrolite (natrijum i kalijum).

Vitamini B6 i C, kalijum, magnezijum, cink i fosfor iz krompira, mogu značajno pomoći zdravlje kože.

autor: http://blic.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.