Aktivisti „Parade ponosa“ napadnuti u prostorijima NVO Transparensi internešenal u Banjaluci

Aktivisti „Parade ponosa“ napadnuti u prostorijima NVO Transparensi internešenal u Banjaluci

U prostorijama Transparensi internešnala BiH u Krfskoj ulici u banjalučkom naselju Obilićevo grupa mladića su večeras napali učesnike sastanka koordinacionalnog odbora organizacije „Bh. povorka ponosa“.

„Tu se održavao interni sastanak ljudi, oni su nekako saznali i opkolili prostorije“, rekla je Ivana Korajlić iz TI BiH.

Policija je brzo stigla na lice mjesta i intervenisala.

Banjalučka policija zaprimila je prijavu o nasilju nad aktivistima „BH Povorke ponosa“, potvrđeno je za „N1“.

“Ja vam mogu potvrditi da je zaprimljena prijava da je došlo do narušavanja javnog reda i mira u prostorijama jedne nevladine organizacije u 18.45 sati. Policijski službenici su na licu mjesta, preduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti i kada prikupimo sva saznanja oglasićemo se saopštenjem”, rekla je za „N1“ portparolka Policijske uprave Banjaluka, Milana Stojanović dodajući da su po prijavi policijski službenici izašli na teren.

„Pod velikom policijskom pratnjom svi se prebacuju u PU Banjaluka“, navodeći da je u ovom incidentu troje ljudi povrijeđeno i da su prebačeni u Službu hitne pomoći, prenosi „Mondo“.

Foto: Mondo.ba
Foto: Mondo.ba

Kako je članica Organizacionog odbora “BH Povorke ponosa”, Melani Isović rekla za „N1“ grupa mladića, pretpostvlja navijača, fizički je nasrnula na grupu aktivista u blizini prostorija „Transparency Internationala BiH“.

Podsjetimo policija je jutros zabranila ranije najavljeni skup “BH Povorke ponosa” koja je planirala projekciju filma “Pride” diskusiju o pravima i slobodama i žurku u prostoru DKC Incel.

Ovaj skup je zabranjen uz obrazloženje da su aktivisti nakon niza prijetnji ugroženi te da im se ne može garantovati bezbjednost.

Protekle večeri grupa huligana je defilovala ulicama centra Banjaluke uzvikujući parole “Ubi pe**ra”, a centar grada je osvanuo oblijepljen fotografijama sa prekriženim zastavama duginih boja na stubovima javne rasvjete i saobraćajne signalizacije.

Situacija se usložnila nakon što je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zatražio od nadležnih organa da onemoguće skup “BH Povorke ponosa”, a nakon što su mu prethodno pisali predstavnici 13 udruženja i organizacija koji su u uzijavama banjalučkim medijima prijetili da će sa narodom spriječiti skup ukoliko to ne učine nadležni organi, prenosi „N1„.

Prijavljeno narušavanje javnog reda i mira u prostorijama jedne NVO u Banjaluci

Policijsli službenici Policijske uprave Banjaluka, preduzimaju sve mjere i radnje u cilju rasvijetljavanja krivičnog djela „Nasilničko ponašanje“ i otkrivanju izvršilaca.

Saopšteno je ovo iz Policijske uprave Banjaluka nakon što je večeras došlo do napada u prostorijama jedne nevladine organizacije.

„Naime, nadležnoj policijskoj stanici, večeras oko 18,45 časova prijavljeno je narušavanje javnog reda i mira ispred prostorija nevladine organizaciije u ulici Krfska u Banjaluci, na način da je više nepoznatih osoba fizički i verbalno napalo grupu građana koja se samoinicijativno okupila ispred navedenih prostorija“, objasnili su u policiji.

Dodali su da je jednoj osobi ukazana ljekarska pomoć u Službi hitne medicinske pomoći Banjaluci zbog tjelesnih povreda koje je zadobila.

Ostali okupljeni građani su uz pratnju policijskih službenika pristupili u prostorije Policijske uprave Banjaluka, radi lične bezbjednosti i saslušanja u svojstvu oštećenih lica.

„O svemu navedenom obaviješten je dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka koji se izjasnio da se radi o navedenom krivičnom djelu“, zaključuje se u saopštenju.

autor:agencije, foto:nezavisne.com

Share

Jedan komentar na “Aktivisti „Parade ponosa“ napadnuti u prostorijima NVO Transparensi internešenal u Banjaluci

  1. Zar nije policija dala zabranu za ove tz nvo. ali neko laze ko je dozvolio ovima da dodu u Banjaluku i ustupio prostoriju.Vrlo cudno da da je GU. bila protiv toga da je i Dodik bio protiv i oni opet dosli more sve je to drale dogovorio sa svojima cim je odma iskocila slika Tanje i njega, krije se iza Tanje da nije u ovoj nvo p……

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.