Bratunac se sprema za OPOZIV načelnika Rankića – Ko je za a ko protiv?

Bratunac se sprema za OPOZIV načelnika Rankića – Ko je za a ko protiv?

Odbornici u Bratuncu usvojili su odluku da se referendum o povjerenju načelniku Srđanu Rankiću održi početkom avgusta. Bratunčani tvrde da je na sceni najprljavija kampanja do sada i da se skupovi često završe fizičkim obračunima. Ukupno jedanaest političkih subjekata u Bratuncu, pokušaće da opozove načelnika Srđana Rankića, koji bar formalno pripada koaliciji SNP-SP.

Sjevaju pesnice

Posljednjeg dana kampanje u gradić na Drini dolaze predsjednici gotovo svih političkih partija sa ciljem da „oslobode Bratunac“ od okova u koje ih je stavio načelnik.

Zamjeraju mu zaustavljanje svih razvojnih projekata, zapošljavanje svoji najbližih pa do netransparentnog trošenja budžetskog novca.

U front za referendum, koji je najavljen za 7.avgust, stali su i mnogi dojučerašnji neprijatelji koji su svoje nesuglasice stavili u stranu samo da Rankića sklone za pozicije.

Načelnik Srđan Rankić na prošlim izborima osvojio je 4.725 glasova i sada nasuprot sebe ima koaliciju koja teži oko dvjesta glasove više ili 4.913 koliko su dobili na izborima 2020.godine.

Ovom broju se dodaju i glasovi Republičke stranke Srpske koja nije učestvovala na prošlim lokalnim izborima.

Dosta stanovnika Srbije ima porijeklo iz Bratunca pa i jedna i druga strana računaju na glasove koji će stići poštom.

Rankić je u tom slučaju u blagoj prednosti, jer je značajno pomogao u izbornoj kampanji na prošlim izborima u Srbiji pa sada očekuje da mu se ta usluga vrati.

Ko će pomrsiti konce

Bivši načelnik Bratunca Nedeljko Mlađenović, koji je sada u redovima SNSD-a, po svaku cijenu želi da se vrati na tu poziciju i izvjesno je da će u slučaju da Rankić bude opozvan on biti kandidat koalicije.

Jedna od jačih stranaka u njoj je i Ujedinjena Srpska, koju predvodi aktuelni direktor „Pošta Srpske” Miladin Radović sa blizu 1.300 lokalnih glasova.

Radović u kampanju ulazi da bi ispitao svoju jačinu, jer je kandidovan i za naredne parlamentarne izbore.

sličnoj poziciji je i predsjednik Oopštinskog odbora SNSD-a Marko Mrkajić koji dobrim rezultatom utvrđuje poziciju u odboru i dijeli kolač sa Mlađenovićem, kao i Savo Vulić i SPS-a, takođe kandidat za poslanika u Izbornoj jedinici sedam.

Izborna regata

Samo dan prije referenduma, u izbornoj tišini na lokaciji Rajska plaža biće organizovana regata koja okuplja više hiljada učesnika.

Eto prilike da svi izvedu svoje simpatizere, ali i problem za organe reda da održe bezbjednost, jer je ona u Bratuncu prilično rovita.

Bratunac je u ovom mjesecu bio mjesto u koje su dolazile različite političke grupacije, grad kroz koji je prošao veliki broj učesnika komemoracije žrtava nastradalih u ratu, pa je i to poprilično diglo tenzije.

autor:faktormagzin, tekst je izašao u FM 58 štampanom izdanju od 28 jula 2022. godine

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.