Dodik: Slijedi povećanje plata, penzija i boračkog dodatka – Vjerovatno povećanje oko 10 ODSTO!

Dodik: Slijedi povećanje plata, penzija i boračkog dodatka – Vjerovatno povećanje oko 10 ODSTO!

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a je nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a rekao da će Vlada RS nastojati da prosječna plata u RS do kraja godine iznosi 600 evra.

„Biću ponosan ako uspijemo da do kraja godine povećamo našu prosječnu platu na 600 evra ili blizu toga i to će biti naš cilj u narednom periodu“, rekao je Dodik.

On je rekao da će se SNSD založiti za povećanje plata u javnom sektoru, odnosno za sektor obrazovanja, policije, zdravstva i javne uprave za deset odsto od avgusta, a da će penzije biti povećane za deset odsto od 1. jula.

Dodik je istakao da će na taj način, uz najavljeno ukidanje akciza i smanjenje PDV-a, biti ublažene posljedice inflacije, imajući u vidu da je, kako je istakao, inflacija u RS na godišnjem nivou 6,7 odsto.

„Što se tiče realnog sektora, imajući u vidu da se smanjuju akcize, i neke druge stvari, pokušaćemo putem socijalnog dijaloga da obezbijedimo povećanje plata u realnom sektoru“, rekao je on.

Dodao je da je za realni sektor pripremljena mjera koja traži da se do kraja godine za industriju poveća pomoć u visini od 40 miliona maraka, te da će tražiti da se na bazi toga radnicima povećaju plate.

Što se tiče boračke populacije, rekao je da će tražiti da se od maja davanja povećaju za deset odsto.

Istakao je da je RS povećala izvoz i oporavak privrede, te da pokrivenost uvoza izvozom u ovom trenutku iznosi 94 odsto, te da prosječna neto plata u ovom trenutku iznosi 1.091 marke.

Dodik je rekao da je Komitet podržao zaključke Narodne skupštine RS u vezi s ukidanjem akciza na gorivo i nultu stopu PDV-a za životne namirnice i povećanje stope na 22 odsto za luksuznu robu.

„Očekujemo od predstavnika u zajedničkim institucijama da u procedurama kako je to predviđeno ubrzaju prolazak tih zaključaka i da obezbijedimo da naši građani što prije imaju benefite“, rekao je Dodik.

autor:nezavisne.com/faktormagzin.ba, foto: faktormagzin.ba

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.