Dodik: Srpska želi da ispravi zloupotrebe iz prošlosti

Dodik: Srpska želi da ispravi zloupotrebe iz prošlosti

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da Republika Srpska aktivnostima oko povratka nadležnosti želi da ispravi sve zloupotrebe iz prošlosti.

Ostajemo privrženi ustavnom uređenju BiH koja je sastavljena od dva entiteta i tri suverena naroda. Srpska insistira da i drugi u BiH poštuju Dejtonski sporazum – istakao je Dodik.

Naglasio je da je Srpska posvećena očuvanju mira, stabilnosti i ustavnog poretka.

– Naše pozivanje na ustavni poredak nije nikakvo razvlašćivanje. Srpska u nastojanju da učini BiH stabilnijom i uspješnijom pokušava da ispravi zloupotrebe iz prošlosti. Izgubila se svaka nada da će to uraditi neko iz Sarajeva ili međunarodne zajednice – pojasnio je Dodik na konferenciji za novinare.

Istakao je da Republika Srpska nema namjeru da destabilizuje BiH.

– Oni koji „stabilizuju“ BiH imaju za cilj kontrolu u BiH i dominaciju muslimana. Njihovo stalno napadanje Srpske govori da se neće smiriti dok ne prenesu sve na Sarajevo. Mi nemamo namjeru da vodimo neki rat, ali nećemo odustati od naših ustavnih prava – rekao je Dodik.

Naglasio je da je BiH upala u svoju najveću institucionalnu krizu.

– Republika Srpska nigdje ni jednim slovom nije prekršila Ustav BiH. Mi želimo Ustavni poredak, ali institucije BiH ruše taj Ustav. Mirovni sporazum postignut u Dejtonu na najbolji način napravio je balans između prava i obaveza, a sve poslije toga pogrešno je urađeno – naveo je Dodik.

Izvor RTRS

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.