Kojić: Karadžićeva osnovna ljudska prava se narušavaju u kontinuitetu

Kojić: Karadžićeva osnovna ljudska prava se narušavaju u kontinuitetu

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić izjavio je Srni da u kontinuitetu postoji narušavanje osnovnih ljudskih prava Radovana Karadžića, ali i drugih Srba koji su pravosnažno osuđeni, odnosno borave u pritvoru Haškog tribunala.

 

Kojić je rekao da je činjenica i da su odnosom prema Karadžiću, koji izdržava zatvorsku kaznu u Velikoj Britaniji, narušena evropska zatvorska pravila i sve one povelje kojima se garantuju ljudska prava.

Povodom pisma koje je grupa intelektualaca uputila generalnom sekretaru UN Antoniju Gueterešu zbog nehumanog postupanja prema Karadžiću u britanskom zatvoru, Kojić je poručio da bi Karadžić kaznu trebalo da izdržava u zemlji bližoj mjestu boravka porodice.

– Karadžiću su u zatvoru u Velikoj Britaniji narušena sva elementarna prava. Lično sam kontaktirao telefonom sa njim i on me u kontinuitetu zvao bez ikakvih problema, ali je u jednom trenutku ta komunikacija stala. U kontaktu sa njegovom porodicom rečeno mi je da su mu oduzete sve kartice, mogućnost bilo kakvog privatnog kontakta sa porodicom i prijateljima – naveo je Kojić.

Prema njegovim riječima, Karadžić je i ranije upozoravao da nema neophodne ljudske uslove u pritvorskoj jedinici.

Kojić je rekao da je sve ovo uticalo na fizičko stanje prvog predsjednika Republike Srpske i da će Vlada Velike Britanije isključivo biti odgovorna ako mu se u pritvoru bilo šta desi.

– Tražimo mehanizme da kroz angažman advokata u Velikoj Britaniji pokuša obezbijediti da može njegov pravni zastupnik da određene mjere i radnje preduzima prema britanskoj vladi i ministarstvu zaduženom za zatvorske ustanove – zaključio je Kojić.

Grupa intelektualaca iz Srbije i Republike Srpske uputila je Guteresu otvoreno pismo zbog nehumanog postupanja prema Karadžiću u zatvoru na britanskom ostrvu Vajt, ukazujući da postoji mogućnost tragičnog ishoda i zahtijevajući da se ukine odluka o izdržavanju kazne u Engleskoj.

Karadžiću su, kako se navodi, onemogućeni susreti sa pravnim savjetnicima, duže vrijeme se nalazi u potpunoj izolaciji, a onemogućeno mu je i korištenje dodatne svjetlosti u vidu lampe i kompjutera, pišu “Večernje novosti”.

Nije mu dozvoljeno da se obraća zatvorskoj upravi, niti bilo kojoj pravosudnoj instanci, izložen je psihičkom maltretiranju čuvara, a zatvor je blokirao kartice njegovih pirjatelja i članova porodice, pa niko od njih ne može da mu uplati novac za hranu i telefon.

Ističe se da se Karadžić već neko vrijeme nalazi u potpunoj izolaciji bez prava na kontakt sa porodicom, a navodni razlog je citiranje njegovih političkih stavova u medijima od drugih osoba.

(agencije)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.