Mrđa tvrdi da žena zbog koje je „pao“ gradonačelnik Prijedora stoji iza kreditnih prevara – „Otac mi se ubio zbog njih“

Mrđa tvrdi da žena zbog koje je „pao“ gradonačelnik Prijedora stoji iza kreditnih prevara – „Otac mi se ubio zbog njih“

Duško Mrđa, sin Mirka Mrđe koji je prije 11 godina počinio samoubistvo zbog tuđih kredita,  tvrdi da su za probleme njegove porodice odgovorni Ana Jež i njen nevjenčani suprug Goran Šteković.

Mrđa kaže da je uz njihovu nekadašnju porodičnu firmu “MD turs” bila smještena i štamparija “Grafiks”, u kojoj je radila Ana Jež.

Ona je u javnosti postala poznata nedavno kao žena kojoj je bivši gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović slao kompromitujuće fotografije, nakon čega je podnio ostavku.

Navodi da je štamparija bila u vlasništvu njenog nevjenčanog supruga Gorana Štekovića, koji je tada imao i firmu “Šteković promet”, a koja se bavila izvozom drveta.

– Sa njima smo bili u prijateljskim odnosima, svako jutro smo pili kafu. Moj otac je bio žirant za Gorana Štekovića i njegovu firmu “Šteković promet” za sedam kredita u iznosu od 178.000 KM, koji sa kamatama iznose 233.430 KM. Oni su podizani od oktobru 2006. do septembra 2007. kod dvije banke i četiri mikorokreditne organizacije. Moj otac je svaki put pristajao da bude žirant, jer su mu govorili da će novim kreditom zatvoriti stari dug – kaže on u ispovijesti za Srpskinfo.

Dodaje da su problemi počeli 2008. godine kada je Šteković prestao da plaća kredite i nestao.

– Za jedan kredit u mikrokreditnoj organizaciji bili su žiranti moj otac i još dva čovjeka. Rata je bila oko 1.000 KM i njih trojica su uplaćivali po oko 333 KM. U jednom momentu je stigla blokada računa od mikrokreditne oragnizacije, jer ostala dvojica žiranta nisu uplaćivali rate. Tada je račun naše firme blokiran sa 11.000 KM. Nismo mogli raditi, platiti osam radnika, kupiti gorivo – priča on.

Budući da Štekovića nisu mogli naći, jer je otišao u inostranstvo, pokušali su da njegov kontakt saznaju preko Ane Jež.

– Kada god smo išli tražiti Štekovića, nama dolazi policija jer nas je Ana Jež prijavila za uznemiravanje. Ja sam tražio od tih policajaca, koji su me privodili, da idu sa mnom do nje da vide da samo tražim broj telefona, sa ciljem da uspostavimo kontakt sa Goranom, jer imamo problem. Rekli su mi da to ne mogu da urade i da se obratimo sudu – kaže Mrđa.

Navodi da je njegov otac 2009. predao tužbu, u kojoj je od Štekovića tražio da mu vrati 69.843 KM, koje je u međuvremenu uplatio kao rate za njegovih sedam kredita.

– Otac nije dočekao nijedno ročište, jer se ubio 2010. godine. Presudom iz 2014. odlučeno je da Šteković mora da vrati novac. Međutim, Šteković nema nikakve imovine na sebi. Saznao sam da radi u prevozničkoj firmi u Sloveniji, presudu sam poslao u Sloveniju. Sud je prihvatio presudu i došlo je rješenje da mu se naplati dug. Naplaćeno mu je oko 1.500 evra i oni onda ulažu žalbu sudovim u Prijedoru i Sloveniji. Zato je prekinuta dalja isplata – priča on.

Mrđa priča da Šteković u svojim odgovorima koje upućuje sudu navodi da živi sa Anom Jež u vanbračnoj zajednici od 2003. i da je izdržava kao i još neke članove porodice.

– Da je bilo ikakve priče i razumijevanja sa njihove strane do ovoga ne bi došlo i moj otac bi bio živ. Oni sada ispadaju žrtve, a našu familiju su zavili u crno. Ja preko toga ne mogu preći. Oni nemaju volju da ovo riješe. Ja kažem “oni” jer – ne razdvajam ih. Smatram da su jedna kriminalna grupa i da rade sistemski. Ana je bila pokretač. Ima životinjski nagon i ako nešto želi ne bira ni sredstva ni način da dođe do toga. Uvijek je tu prisutna, a nigdje ne ostavlja svoj trag niti bilo šta potpisuje. Oni se ponašaju kao da je svijet njihov. Ona živi sa njim od 2003. i ovo je njeno maslo – tvrdi Mrđa.

Dodaje da njegovoj porodici i 11 godina nakon očeve smrti stižu tužbe zbog kredita Štekovića.

U avgustu ove godine i Duška Mrđu je tužila jedna mikrokreditna organizacija, zbog kredita za Štekovića.

– Otišao sam u tu mikrokreditnu organizaciju i pitam zašto ja, po kom osnovu, a navedeno mi je da ja kao nasljednik Mirka i još dva čovjeka treba da platimo 21.450 KM. Tome nema kraja ni 11 godina nakon očeve smrti – poručuje on.

Kaže da je njegova majka zakonski naslijedila imovinu oca  i da i ona plaća kredite Štekovića.

– Majka ima penziju na oko 200 KM, a isto joj stiže svaki mjesec od neke mikrokreditne organizacije da se plati 300 KM ili 500 KM. Mora da plaća jer do će sudska presuda stići u Fond penzijskog osiguranja – priča on.

Tvrdi da bi rješenje bilo da Tužilaštvo raspakuje kredite i vidi na koji način su oni davani, na koji iznos i kakva je bila procedura.

Ističe da je, osim njegovog oca, bilo još nekoliko privrednika koji su prevareni žiranti u ovim kreditima.

Ana Jež je za Srpskainfo izjavila da Duško Mrđa svoja prava treba da traži putem nadležnih institucija.

– Odgovorno tvrdim da Mirko Mrđa meni nije bio žirant, niti je imao bilo kakvu transakciju sa mnom ili bilo kakav odnos novčani, na bilo kojem kreditu. Ako ima ugovor o takvom kreditu neka javno pokaže, nigdje njegov otac meni nije ništa potpisao – istakla je ona.

Ona nije dala telefonski broj supruga Gorana Štekovića, već je poručila da on ne želi da kontaktira sa nama.

Mirko Mrđa (50), koji je bio vlasnik prevozničke agencije “MD turs”, ubio se u aprilu 2010. ispred kuće roditelja Gorana Štekovića.

U svom kombiju pucao je sebi u glavu. Mediji su tada objavili da se ubio jer nije mogao da vraća kredit Gorana Štekovića od 240.000 KM.

Tadašnji šef prijedorske kriminalističke policije Draško Papak je rekao da je nađeno oproštajno pismo koje ukazuje na motiv.

– U kaseti kombija nađeno je Mrđino oproštajno pismo. Motiv samoubistva je najvjerovatnije prezaduženost, što je i navedeno u pismu koje je napisao pokojni Mrđa. Mrđa je u pismu naveo da je osobama G. Š. i J. A. bio žirant na sumu od 240.000 KM – rekao je tada Papak.

Izvor: https://srpskainfo.com/, foto: srpskainfo

Share

Jedan komentar na “Mrđa tvrdi da žena zbog koje je „pao“ gradonačelnik Prijedora stoji iza kreditnih prevara – „Otac mi se ubio zbog njih“

  1. Koji olos ovaj goran i njegova nevencana ljubavnica. Dali ce oni odgovarati za ubistvo svog ziranta? Ljudi neprijatelja se cuvaj drzi ga daleko od sebe a prijatelja iz koristi sto dalje to bolje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.