Ognjen Tadić kandidat za SUDIJU Ustavnog suda???

Ognjen Tadić kandidat za SUDIJU Ustavnog suda???

Narodna skupština Republike Srpske u narednom periodu imenovaće troje sudija – dvoje u Ustavni sud RS i jednog u Ustavni sud BiH.

U javnosti se već spekuliše o nekim imenima, a ono što se primjeti na prvu jesu poprilično labavi konkursni uslovi za izbor sudija u najviše sudske instance u zemlji.

Narodna skupština, tačnije njena Komisija za izbor i imenovanje, 27. aprila je raspisala konkurs za izbor jednog sudije Ustavnog suda BiH iz Republike Srpske.

U pitanju je Srbin koji bi trebao da zamijeni sudiju Miodraga Simovića.

U javnosti su se pojavile spekulacije da su potencijalni kandidati bivši predsjednik VSTS BiH i sadašnji savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH, Milan Tegeltija, te Ognjen Tadić, delegat u Vijeću naroda RS.

Međutim, Tegeltija nam je rekao da se ne misli prijaviti za sudiju.

Sa Tadićem nismo uspjeli da se čujemo, ali nam je iz više izvora potvrđeno da je on već konkurisao za sudiju i da važi za najozbiljnijeg kandidata.

Inače, Tadić je višegodišnji advokat, magistar prava, bivši predsjedavajući Doma naroda BiH, bivši poslanik u Narodnoj skupštini RS, nekadašnji savjetnik predsjednika RS Nikole Poplašena i Dragana Čavića, bivši kandidat za predsjednika RS…

Sa posljednjom strankom, DNS, razišao se 2020. očigledno planirajući neke druge poteze, izvan politike.

Ukoliko bude izabran za sudiju, očekuje se drugačiji stav u odnosu na sudiju Simovića, koji se često nalazio na meti kritika u Srpskoj zbog odluka Ustavnog suda BiH.

Istovremeno, Visoki sudski i tužilački savjet BiH je 19. maja zatvorio drugi konkurs za izbor sudije Ustavnog suda RS, a procedura još nije okončana.

Krajem prošle i početkom ove godine bio je prvi konkurs za izbor još jednog sudije Ustavnog suda RS, a saznajemo da je rang lista dostavljena predsjednici RS, Željki Cvijanović.

Procedura je takva da ona sa dostavljene liste predlaže kandidata na imenovanje Narodnoj skupštini RS.

Davor Šešić, zamjenik predsjednika Komisije za izbor i imenovanja NSRS, kaže da, za sada, još ništa nije stiglo iz kabineta predsjednika Republike.

Međutim, najpoznatije i najizvjesnije ime novog sudije je Ivanka Marković, bivši poslanik SDS u Narodnoj skupštini RS, koja je partiji već vratila mandat da bi konkurisala za funkciju u pravosuđu.

Kako saznajemo, Markovićeva se prijavila i za drugi konkurs za Ustavni sud RS, budući da se bira dvoje sudija hrvatske nacionalnosti, kao što je i ona.

VSTS BiH pitali smo za oba konkursa, ali za sada odgovor nismo dobili.

Zanimljivo je da su u oba konkursa navedeni poprilično labavi takozvani posebni uslovi.

Za slučaj sudije Ustavnog suda BiH taj uslov je samo da je „istaknuti pravnik visokog moralnog ugleda“.

A prilikom ocjene tog uslova uzima se u obzir “stručno znanje i rezultati, dokazana stručna sposobnost zasnovana na dosadašnjim rezultatima u karijeri, uključujući učestvovanje u organizovanim oblicima usavršavanja; sposobnost da nepristrasno, savjesno, revnosno, odlučno i odgovorno obavlja zadatke koji se odnose na funkciju za koju se kandidat prijavljuje; sposobnost dokazana kroz objavljene naučne radove kroz aktivnost u stručnim udruženjima, te komunikativnost”.

U konkursu za sudiju US RS, koji je raspisao VSTS BiH, situacija je slična: godine radnog iskustva koje kandidat ima u radu kao sudija, tužilac, advokat ili drugo relevantno pravno iskustvo nakon položenog pravosudnog ispita; akademsko iskustvo i dostignuća kandidata; ostale informacije koje Savjet smatra relevantnim za podobnost kandidata da radi kao sudija datog ustavnog suda.

Takođe, kaže se da Savjet može predložiti da profesori i docenti pravnih fakulteta u BiH iz predmeta navedenih u članu 24. stav 3. Zakona budu imenovani za sudiju Ustavnog suda bez položenog pravosudnog ispita, pod uslovom da imaju 10 godina iskustva u radu kao profesori ili docenti.

autor:srpskainfo, foto:srpskainfo

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.