Otkriven još brutalniji slučaj vršnjačkog nasilja u nevesinjskoj školi

Otkriven još brutalniji slučaj vršnjačkog nasilja u nevesinjskoj školi

Snimak vršnjačkog nasilja u nevesinjskoj Osnovnoj školi „Risto Proroković“ zgrozio je javnost.

 

Nažalost, to nije usamljen slučaj u toj školi, u kojoj je trenutno istraga povodom još brutalnijeg psihičkog i fizičkog zlostavljanja, prenose „Novosti“.

Na snimku koji se pojavio u javnosti, a na kojem je prikazana scena u učionici sedmog razreda vidi se kako jedan učenik nogama udara drugog dječaka koji se nalazi na podu, a kako kaže direktorka škole Mara Šaran, taj snimak ranije je dobila od brata, nakon čega je pokrenut postupak utvrđivanja odgovornosti u okviru te obrazovne ustanove.

„Saznala sam na način da sam privatno dobila snimak 29. novembra i odmah sam pokrenula inacijativu da se pokrenu sve aktivnosti u okviru zakona. Obavljen je razgovor sa oba učenika, uz prisustvo roditelja, a zaključak je da se to desilo 8. novembra, da su djeca i nakon te tuče sjedila u istoj klupi i nastavili druženje kao da nije bilo ništa“, istakla je Šaran i dodala da je najteža situacija sa jednim dječakom koji je žrtva nasilja od strane četiri učenika.

„U momentu saznavanja odmah smo reagovali. Dijete to nije prijavilo odmah, tako da smo čim smo saznali pristupili svim radnjima za rješvanja tih problema“, rekla je ona.

Nažalost, u drugom odjeljenju sedmog razreda iste škole nakon što je roditelj prijavio zlostavljanje svoga djeteta otkriveno je još brutalnije vršnjačko nasilje. Tu su bile čak četiri žrtva koje su prijavile osam učenika. Najteži slučaj bilo je zlostavljenje koje je trajalo duži vremenski period nad jednim dječakom, kojeg su najbrutalnije psihički i fizički zlostavljala četiri učenika.

Šaranova  ističe da je formirana Disciplsnika komija koja ispituje šta se dešavala u ova dva odjeljenja, a da bi u toku sljedeće sedmice trebali izreći i disciplsnke mjere.

„Komisija će procijeniti, sagledati, preporučiti vaspitno – disciplinsku mjeru, a nastavničko vijeće će doneti konačnu odluku. Za teži prekršaj predviđene su tri mjere – jedna je ukor direktora, druga ukor Nastavničkog vijeća i treća premještanje učenika u drugu školu“, zaključila je Šaran.

To je od njih tražio i Forum za bezbjednost opštine Nevesinje, koji je zasjedao zbog ova dva slučaja.

„Na Forumu su bila ova dva slučaja nasilničkog ponašanja i mi smo preduzeli sve mjere koje možemo dati, odnosno preporuku školi da preko svojih organa što prije sve završi i izrekne rigorozne mjere za sve one koji su zlostavljali drugu djecu“, rekao je Momčilo Vukotić, predsednik Foruma za bezbjednost opštine Nevesinje.

Slučaj u Nevesinju stigao je i u Okružno tužilaštvu Trebinje, koje je Policijskoj stanici Nevesinje naložilo je da ispitaju sve učesnike vršnjačkog nasilja koji se vide na video-snimku, dok će se o drugom slučaju posebno izjasniti.

Ministarstvo prosvete osudilo nasilje

Osudu vršnjačkog nasilja u Nevesinju uputilo je i Ministarstvo prosvete i kulture RS, kao i snimanje nasilja i dijeljenje ovog sadržaja na društvenim mrežama. U ministarstvu su istakli da nedoličan odnos ili nasilje učenika jednih prema drugima spada u težu povredu dužnosti učenika i jasno su propisane sankcije za takvo ponašanje.

 

Izvor: B92

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.