Ozvaničen završetak izgradnje mosta na Savi

Ozvaničen završetak izgradnje mosta na Savi

U Gradišci je održana svečana ceremonija koja označava završetak radova na mostu preko Save.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je dugo čekana realizacija projekta izgradnje mosta na Savi ostvareni san mnogih generacija na ovim prostorima, te da će sve to saobraćajno rasteretiti Gradišku i omogućiti razvoj ovih krajeva.

Dodik je rekao da je srećan što je ovaj projekat završen uprkos brojnim opstrukcijama i istakao da ovo pokazuje sposobnost Srpske.

Ministar transporta i komunikacija u Savjetu ministara Vojin Mitrović rekao je da je most na Savi u Gradišci veliki i ozbiljan projekat koji će omogućiti da Republika Srpska ima putnu konekciju sa Srbijom preko Hrvatske, te da će omogućiti njen dalji razvoj.

Mitrović je rekao da će ovaj most saobraćajno rasteretiti Gradišku, te obezbijediti povezivanje Srpske i BiH sa EU i zapadnim Balkanom.

– Ovaj most omogućiće razvoj ovih krajeva, ali i Srpske i BiH – istakao je Mitrović tokom obraćanja u Gradišci gdje je danas svečano ozvaničen završetak izgradnje mosta preko rijeke Save kod Gradiške.

Ministar saobraćaja i veza Repubike Srpske Nedeljko Ćorić rekao je da je most na rijeci Savi u Gradišci izgrađen u roku i kvalitetno.

Ćorić je rekao u Gradišci, gdje je danas svečano ozvaničen završetak izgradnje mosta preko rijeke Save čija je procijenjena vrijednost 19,54 miliona evra, da je ostalo da budu urađene komunikacije kroz Hrvatsku.

On je zahvalio svima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta.

Vršilac dužnosti direktora preduzeća „Autoputevi Republike Srpske“ Slobodan Stanarević izrazio je želju da se, kada Hrvatska bude izgradila pristupne saobraćajnice, u Srpsku i BiH vraćaju ljudi svih struka i nacija.

Završena je gradnja mosta na Savi kod Gradiške, projekat na koji se čekalo više od decenije. Svi radovi završeni su roku.

Međudržavni most, dužine 462 metra, sa dvije trake u oba smjera ima karakter brzog puta i biće spona autoputa Banjaluka-Zagreb.

Svečanosti su prisustvovali srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, ministri u Vladi Srpske, ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović, vršilac dužnosti direktora preduzeća „Autoputevi Republike Srpske“ Slobodan Stanarević, državni sekretar u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Tomislav Mihotić, predstavnici EU u BiH i „Hrvatskih cesta“, brojni građani.

Izgradnja mosta počela je u septembru 2019. godine, a završena je krajem maja ove godine.

Procijenjena vrijednost gradnje mosta na rijeci Savi iznosi 19,54 miliona evra, a za ovaj projekat odobren je i grant Evropske komisije putem Investicionog okvira za zapadni Balkan u iznosu od 6,8 miliona evra.

autor:rtrs/faktormagyin, foto:rtrs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.