Sprema se prevara od čak 24 miliona KM – JAVNA RASVJETA U BANJALUCI IDE U PRIVATNE RUKE?

Sprema se prevara od čak 24 miliona KM – JAVNA RASVJETA U BANJALUCI IDE U PRIVATNE RUKE?

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković namjerava da prepusti privatniku sistem javne rasvjete u gradu, pod izgovorom navodne uštede, iako će zapravo samo omogućiti da tajanstveni partner iz Srbije zgrne milione na unosnom poslu, saznaje Faktor. Prema tvrdnjama upućenih izvora iz samog vrha Gradske uprave, pregovori sa jednom privatnom kompanijom iz Srbije, čiji naziv kriju kao zmija noge, već su u poodmakloj fazi, a javni poziv za izbor partnera za 23,7 milion KM „težak“ posao, koji se upravo priprema, biće obična  farsa. 

Draškov dogovor u četiri oka

Gradska administracija ovih dana priprema tendersku dokumentaciju za pomenuti posao, a javni poziv će, kako stvari trenutno stoje, biti raspisan nakon oktobarskih izbora, s obzirom na procjenu Stanivukovićevog tima da bi mu ovaj „jaranski“ posao mogao naštetiti u izborima.

Na prvi pogled, partnerstvo izgleda idealno: privatni partner će održavati i graditi novu mrežu javne rasvjete, uključujući zamjenu starih sijalica novim, štedljivim, dok će mu Grad plaćati naknadu za utrošenu električnu energiju, a partner zarađivati na osnovu ostvarene uštede.

Prema nagovještajima iz Gradske uprave, upravljanje javnom rasvjetom bi privatnom partneru bilo prepušteno na period od 15 godina što drugim riječima znači da će sistem u tom periodu biti u potpunosti u privatnim rukama.

Mijenjaju mrežu koja je u dobrom stanju?!

Međutim, „caka“ cijelog posla je u tome što u Banjaluci, praktično, ne postoji potreba za zamjenom sijalica, jer je mreža već sada u dobrom stanju i, kad je o gradskom području riječ, sastoji se u najvećem dijelu od natrijum-halogenskih sijalica koje ionako troše malo električne energije.

Ovo partnerstvo bi, zaista imalo smisla da Banjaluka, kojim slučajem ima javnu rasvjetu sa živinim rasvjetnim tijelima, koje troše mnogo električne energije.

Drugim riječima, ovaj posao je dobar za manje i siromašnije opštine, koje na zamjeni dotrajale rasvjete zaista mogu da ostvare velike uštede, ali ne i za Banjaluku koja, uglavnom, ima savremeni sistem rasvjete,  tvrde izvori Faktora.

Milioni u igri

Poslije otvorenog povlađivanja krupnom privatnom kapitalu u stanogradnji, koja dobrano zaudara na korupciju, Stanivuković je sada prešao na javnu rasvjetu, što i nije neko čudo s obzirom na zvaničnu procjenu da je cijeli posao „težak“ čak 23,7 milion KM.

„Po svemu sudeći, i javni poziv za izbor partnera je svojevrsno izrugivanje principu transparentnosti, u koji je svojevremno zaklinjao, jer je budući partner faktički već izabran. Radi se o jednoj privatnoj kompaniji iz Srbije, sa kojom se već dugo razgovara iza zatvorenih vrata. Ako je sve tako transparentno, kako se tvrdi, kako to da se javni poziv raspisuje samo da bi bila ispoštovana zakonska forma iako se zna da je partner već izabran?!“, ističu naši sagovornici.

KRESOJEVIĆ SAUČESNIK

Takođe, sumnju u nečasne radnje budi i to što Stanivuković ne namjerava da za ovaj posao  traži saglasnost Skupštine grada, nego planira da on lično izabere budućeg partnera Grada.

To je otvoreno nagovijestio i gradski menadžer Bojan Kresojević koji je, po saznanjima Faktora, do grla umiješan u ovu mutljavinu.

Dok Kresojević, koji se u dosadašnjem mandatu fokusirao isključivo na zbrinjavanje najužih članova familije u gradska preduzeća, u javnosti tvrdi da nije riječ o javno-privatnom partnerstvu, zapravo je riječ upravo o tome – ovo je klasičan primjer JPP-a. Pravdajući svoju, neodrživu tvrdnju, Kresojević je ovih dana izjavio da „ovo nije javno-privatno partnerstvo nego samo usluga koju bi Grad plaćao firmi koja bi se birala putem tendera“.

Putem „tendera“, za koje već imaju „partnera“, i to pod uslovima kojima nikome nisu poznati! Osim onima koji su se sa „partnerom“ dogovarali u četiri oka.

UŠTEDA BEZ UŠTEDE

Da je riječ o brutalnoj prevari, ukazuje i sama izjava gradskog menadžera Bojana Kresojevića koji tvrdi da bi Banjaluka zamjenom sijalica ostvarila uštedu od „50 do 80 odsto“, a da pritom nije spomenuo da je takva uštede moguća samo u slučaju da rasvjeta počiva na starom, živinim sijalicama, a ne natrijum-halogenskim, koje preovladavaju u sistemu.

Banjaluka, naime, živine sijalice ima samo još u pojedinim ruralnim područjima, tako da je Gradu, zapravo, mnogo jefitnije da ih samostalno zamijeni modernijom rasvjetom, nego da milione trpa u džep privatniku. Osim ako to i nije cilj cijele „operacije“.

autor:faktormagzin, tekst je izašao u FM 64 štampanom izdanju od 8 septembra 2022. godine

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.