Srbi masovno napuštaju Obavještajnu agenciju BiH – NE ŽELE DA RADE PROTIV REPUBLIKE SRPSKE!

Srbi masovno napuštaju Obavještajnu agenciju BiH – NE ŽELE DA RADE PROTIV REPUBLIKE SRPSKE!

Haotično stanje u Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji (OBA) BiH poprima elemente panike. Većia srpskih kadrova, koji razmišljaju svojom glavom planira da napsuti ili je već okrenula leđa ovoj tajnoj službu. Ostaju kadrovi SDS-a i PDP-a, koji većinom, a  zarad ličnih interesa, prećutno gledaju kako služba, po nalogu muslimanskih, AID-ovih kadrova, radi protiv Republike Srpske. Na mjesta onih koji odlaze stižu „podobni srbi“. Direktor Osman Mehmedagić Osmica iskoristio je gužuvu i u službu zaposlio imitatora Kalimera. Sve u svemu u obavještajnoj službi je takav haos da će to biti vrlo teško popraviti – najbolje zatvoriti pa ispočetka. Ali, drugačije, potpuno.

Špijuni (ili ako ne može – operativci) odlaze

Od početka godine OBA-u BiH nepustilo je više od dvadeset vrsnih operativica.

Tačnije 21 od kojih većina iz Terenske kancelarije Banjaluka.

Riječ je o kadru iz srpske kvote koji nisu mogli gledati kako služba radi protiv Republike Srpske.

Jedan od njih, koji ne naravno tražio anonimnost, kaže da u agenciji ostaju samo vjerni kadrovi SDS-aa i PDP-a koji, kako tvrdi, mogu istrpiti sve pa i to da rade protiv interesa Republike Srpske.

Pod izgovorom da se prikupjaju informacije sve se svodi da se traži da se „burgija“ protiv institucija Republike Srpske, zaključuje naš sagovornik.

Prema informacijima Faktora samo Odjeljenje analitike u Banjaluci napustilo je nekoliko starih i iskusnih operativaca.

Oni koji poznaju rad službe kažu da je analitika najvažnija ali isto tako najsosjetljivija jer kroz to odjeljenje prolaze sve prikupljenje informacije a operativci koji rade imaju pristup svim podacima, dok a sa druge strane moraju biti dovoljno iskusni da prepoznaju i selektuju bitno i „sklope kockice“.

Šta se krije iza analitike?

U banjalučku kancelariju OBA-e BiH, koja suštinski pokriva Republiku Srpsku, nedvano je primljeno šest novih operativaca i to, naravno, u odjeljenje analitike.

Naši sagovornici kažu da je mahom ponovo riječ o kadrovima bliskim PDP-u i SDS-u a jedan od njih, o čemu je Faktor pisao je i Vedran Francuz.

Samoprozvani politički analitičar i veoma blizak SDS-u ali i ocu Draška Stanivukovića koji je i uticao da se on zaposli u Obavještajno-bezbjednosnu agenciju BiH. Trenutno prolazi analitičke proces obuke.

Vedran Francuz je bio, ili je još uvijek, aktivni čaln Gradskog odbora SDS-a Banjaluka.

Jedno vrijeme je predstavljan i kao predsjednik Resora za regionalnu i međunarodnu saradnju SDS-a Banjaluka.

Prije toga u medijima je predstavljan kao sociolog i analitičar i često se pojavljivao na televizijama i novinama bliskim opoziciji aktivno kritikujući poteze vlasti.

Pije desetak godina radio je u privredi gdje, prema informacijama Faktora, nije baš imao sjajnu karijeru.

Bio je i zakupac lokala u centru Banjaluke u vlasništvu porodice Mikerević, odnosno nekadašnjeg PDP-ovog predsjednika Vlade, ali mu je i taj posao brzo propao.

Kroz političku karijeru završio je u nekoliko partija ali se sada očigledno skrasio kao kadar opozicije i za nju će analizirati prikupljene obavještajne podatke.

Hitna istraga, pa ćorak!

Faktor-u se javio i zaposlenik OBA-e čije smo pismo prenijeli a tekstovi našeg lista izazvali pravu paniku među šefovima u Banjaluci koji su danima održavali sastnake i pokušavali pronaći krticu u svojim redovima.

Dijelovi tog pisma pokazuju razmjere haosa i političkoj uticaja na OBA-u: „Na mjesto šefa terenske kancelarije Banja Luka postavljen je S.Đ. osrednji operativac, kum Trifka Buhe koji je nakon pobjede SDS/PDP za BiH nivo 2014. godine na koljenima molio Ognjena Tadića i Mladena Bosića da ga postave na mjesto šefa terenske kancelarije kako bi se na adekvatan način mogli obračunati sa Miloradom Dodikom. Ma šta to značilo! Unutar same terenske kancelarije Banja Luka od pet šefovskih pozicija, samo su dvije srpske, a na jednu od te dvije imenovan je kadar PDP koji je nekada ranije bio šef obezbjeđenja Mladena Ivanića S.P. Indolentnost Trifka Buhe i S.Đ. ogleda se i u imenovanju S.K. na mjesto načelnika odjeljenja za suzbijanje organizovanim kriminalu. Riječ je o osobi hrvatske nacionalnosti bliskoj hrvatskim obavještajnim agencijama koja se dovodila u vezu sa radom protiv Republike Srpske i njezinog rukovodstva. Zaposlenik terenske kancelarije je i R.R. osoba koje je bliska SDS-ovoj struji Draganu Mektiću i narkodileru Bojanu Cvijetiću na čijem je platnom spisku, baš kao i I.P., nekada operativac OBA na ratnim zločinima, a sada prvi sekretar u ambasadu BiH u Beogradu, takođe u bliskim vezama sa Mektićem, Cvijetićem ali i Pericom Stanićem. Kada je u pitanju napredovanje srpskog kadra unutar ove Agencije, to se isključivo radi na prijedlog Branislava Borenovića i Mirka Šarovića koje Trifko Buha bezuslovno sluša dok dugogodišnji radnici koji nisu blisku rukovodstvu PDP i SDS ne mogu da napreduju i trpe mobing od dvojca Buhe Trifka i S.Đ.“ Sve pomenuto napisao je jedan od operativaca u pismu Faktoru.

CENTAR ZA NELEGALNO PRISLUŠKIVANJE U ZENICI

Nakon pisanja našeg magazina i otvaranja afera OBA BiH javilo nam se dosta nezadovoljnih operativaca koji su nam otrkili mnoge mračne tajne obavještajnog sektora u BiH.

Tako nam je povjerena informacija da se glavni tajni centar za prisluškivanje u BiH nalazi u Zenici.

Legalni ali tajni budžet ovog prislušnog centra je 20 miliona evra a prema našim izvorima osim legalnog i po zakonu odobrenog prisluškivanja dio centra se bavi i potpuno neleglanim poslovima prisluškivanja, od političkih protivnika do ljubavnica, supruga i bliže rodbine uglednih privrednika, vjerskih službenika pa i običnih ljuudi koji su nekom u „službi“ interesantni.

KALIMERO, BACANJE GRAHA I GLEDANJE U KAŠIKE!

Na sav već prisutan nered direktor agencije Osman Mehmedagić Osmica, kojem je uzgred rečeno, zabranjen pristup tajnim podacima, što je još jedan apsurd u Agenciju prima koga stigne.

Federalni mediji su pisali da je Osmica zaposlio je Edina Alađuza Kalimera, sarajevskog imitatora, rijaliti učesnika, gataru i samoprozvanog pjevača, a preciznije, mnogi bi rekli, jednostavno – dvorsku ludu!?

Alađuz je snimljen kako i izlazi iz kancelarija OBA-e u Sarajevu.

Mediji su se ismijavali sa ovom odlukom direktora Osmice pa su tako procijenili da je posao u ovoj instituciji Alađuz, kako se može čuti po hodnicima OSA-e, zaslužio je zbog sklonosti gledanju u kašike, bacanju graha, proricanju sudbine gledajući u karte i kugle, imitirajući razne domaće i strane pjevaljke, ali i sposobnosti da se brzo presvlači u žene, po čemu je nadaleko poznat.

Ipak, najveća referenca bilo mu je dugogodišnje poznanstvo s Osmicinom suprugom i folk pjevačicom Amelom Šehović-Mehmedagić.

OBA ,“VELIKI BRAT“ I „IZGUBLJENI“

Ne moraju građani da se brinu, ako o njihovoj bezbjednosti brinu kadrovi poput Kalimera.

Jer, poznat je i po učešću u nekoliko rijaliti programa.

Jedan od njih je srbijanski „Veliki brat“, u kojem se kratko zadržao.

Drugi, čini se, ima prikladniji naziv, koji gotovo nepogrešivo ide uz Obavještajnu agenciju BiH– Izgubljeni.

Svaka sličnost sa stvarnim događajima je – sasvim slučajna. Ili namjerna.

Prosudite sami.

Bez gledanja u kašike.

autor:faktormagazin, tekst je izašao u FM 58 štampanom izdanju od 28 jula 2022. godine

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.