Ubijanje civila i granatiranje izbjeglica nije pobjeda

Ubijanje civila i granatiranje izbjeglica nije pobjeda

Ubijanje civila i granatiranje izbjegličkih kolona ne može biti pobjeda, kako to predstavlja druga strana dok se Srbi sjećaju svojih poginulih. Rekao je u Gradišci predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je podsjetio da sve dok se Srbi sjećaju svojih poginulih u ratovima devedesetih godina, na drugoj strani te akcije slave kao pobjedu.

Ubijanje civila

„Ne može pobjeda biti ubijanje civila na kućnom pragu kao ni granatiranje izbjegličkih kolona“. Rekao je Dodik danas u Gradišci gdje je prisustvovao obilježavanju 28 godina od egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije u zločinačkoj hrvatskoj akciji „Bljesak“.

On je podsjetio da se i u Srbiji sjećaju ovog stradalničkog datuma.

Tim povodom jutros se čuo sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Regulisati  status pripadnika Vojske RSK

Dodik je rekao i da će se regulisati status pripadnika Vojske Republike Srpska Krajine.

U Gradišci se danas obilježava 28 godina od egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije u zločinačkoj hrvatskoj akciji „Bljesak„.

U akciji  su poginula 283 lica srpske nacionalnosti, od kojih 114 civila, među kojima 56 žena i osmoro djece do 14 godina.

Danas se navršava 26 godina od početka ofanzive hrvatskih snaga na područje zapadne Slavonije koje je do tada bilo u sastavu samoproklamovane Republike Srpske Krajine (RSK).

Tokom dvodnevne operacije „Bljesak“, započete 1. maja 1995. godine oko pet sati ujutru artiljerijskim napadom na Pakrac, hrvatska vojska je preuzela kontrolu nad zapadnom Slavonijom.

Najviše stradalih u Medarima i Paklenici

U akciji „Bljesak“ stradao je veliki broj srpskih civila, a oko 15.000 njih napustilo je to područje.

Prema podacima Dokumentaciono informacionog centra Veritas, u toj akciji je ubijeno ili nestalo 283 Srba iz zapadne Slavonije.

Veritas navodi da su do sada pronadjeni posmrtni ostaci 162 osobe, a da se 121 i dalje vodi kao nestala.

Najviše žrtava bilo je u selima Medari i Paklenica.

autor: Faktormagzin.ba, foto: http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.