Uz Draškov PARK idu i ZGRADE

Uz Draškov PARK idu i ZGRADE

Stara poslovica kaže da se đavo uvijek krije u detaljima. I ovo bi se, doslovno, moglo primijeniti na plan gradonačelnika Draška Stanivukovića da na mjestu sadašnje šikare na Banjalučkom polju nikne najveći gradski park. Taj „đavo“, sudeći po njegovom nedavnom prijedlogu Skupštini grada, skriven je u namjeri da se, u okviru ogromnne parcele od 20 hektara, „uglavi“ i stambeno naselje! Time stvari postojaju znatno jasnije, mada, providno, zakamuflirane u priču o tome da bi se na taj način zaradio novac za izgradnju parkovskih sadržaja.

GRADSKA ZEMLJA TAJKUNIMA?

Sam Stanivukovićev prijedlog za izradu regulacionog plana, a koji je razmatran na prošloj sjednici Skupštine grada, daje jasan odgovor o tome da je priča o navodno velikom parku zapravo velika, tajkunsko-investitorska prevara o čemu se spekuliše već mjesecima.

„Usvojeno idejno rješenje omogućava da se dio obuhvata plana, odnosno zemljišta u vlasništvu Grada, a koje ne remeti obuhvat parka po idejnom rješenju, namjeni za stambene, poslovne ili stambeno-poslovne zone što bi Gradu ostavilo mogućnost da isto zemljište ili mijenja za druge lokacije na kojima je regulacionim planovima predviđena realizacija parkova, ili da od prihoda od eventualne prodaje istog finansira, kako izgradnju ovog parka, tako i drugih parkovskih i zelenih površina na području grada“, pojašnjavaju dobro obaviješteni izvori Faktora.

SAMO ZA ODABRANE

Ako je suditi prema navedenom, kristalno je jasno da planirani park neće biti „park“ – u pravom smislu te riječi, nego malo veća zelena površina za bogataše koji će, ako mu plan pođe za rukom, biti u prilici da pazare stan na ovoj lokaciji!

Štaviše, sudeći po prijedlogu ovog plana, Banjaluka u istom paketu ostaje i bez fudbalskog terena i stadiona koji je, kako je prvobitno zamišljeno, trebao biti ustupljen na besplatno korištenje svim banjalučkim klubovima.

Prva faza izgradnje ovog stadiona počela je još u eri Igora Radojičića, ali kako sada stvari stoje Stanivukovićeva administracija je, zarad planiranog naselja, odustala od ovog plana, čime će doslovno biti upropašteno više od 250.000 KM, koliko je do sada utrošeno za građevinske pripreme parcele.

SPORTISTE OSTAVIO NA CJEDILU

Na ovaj način, Stanivukovićeva administracija nije samo iznevjerila brojne sportske klubove koji vape za prostorom za treniranje i utakmice, nego i doslovno prevarila investitore koji su za vrijeme Radojičićeve vlasti kupili gradske obveznice.

Naime, kako je to zakonom predviđeno u prospektu plasiranih obveznica bilo je, između ostalog, navedeno da će novac dijelom biti utrošen za izgradnju stadiona, a svako trošenje tog novca mimo prospekta zapravo predstavlja klasičnu obmanu investitora koji su ih i kupili.

autor:faktormagazin, tekst je izašao u FM 46 štampanom izdanju od 5 maja 2022. godine.

Share

Jedan komentar na “Uz Draškov PARK idu i ZGRADE

  1. Drasko lopina kao nehovi tata i mama koji su opeljesili Banjaluku sve ih pohapsiti i sa ovi malima tajkunom iskezenim i na tunjice. Majke ti ovaj laje kezise krali bato seka genocid na UKC e ljudi radi li tuzilastvo hapsi ovoge homica i familiju i na tunjice dosta vise.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.