Vidović: Plate rastu za pet odsto, penzije za 13,5 odsto!

Vidović: Plate rastu za pet odsto, penzije za 13,5 odsto!

Budžetom Republike Srpske za 2023. godinu predviđen je rast plata od pet odsto i penzija od 13,5 odsto, rekla je ministarka finasija Zora Vidović, nakon sjednice Vlade.

 

Ona je rekla da će sva primanja rasti za 13,5 odsto, kao i da će od januara naredne godine pomoć nezaposlenom roditelju u porodici s četvoro i više djece pomoć od 750 maraka biti pretvoren u primanje.

Ukupan Budžet će, kako je istakla iznositi 5,383 milijardi i od drugog rebalansa za ovu godinu će biti veći za 870 miliona maraka.

Ona je navela da je Narodnoj skupštini Republike Srpske predloženo da i sva boračka i socijalna davanja budu povećana za 13,5 odsto.

Vidovićeva je rekla da je 70 miliona KM planirano u Prijedlogu budžeta za davanja za nezaposlene roditelje porodica sa četvoro i više djece.

Vlada Srpske je po hitnom postupku utvrdila i Prijedlog programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2023-2025. godine, kao i prijedloge odluka o dugoročnom i o kratkoročnom zaduživanju emisijom trezorskih zapisa za 2023. godinu.

Po hitnom postupku utvrđen je i Prijedlog zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za narednu godinu, kao i Prijedlog odluke o iznosu garancija koje može izdati Republika Srpska u 2023. godini.

Prijedlog budžeta za 2023. godinu Narodna skupština Republike Srpske trebalo bi da razmatra u srijedu, 2. novembra.

Najveće povećanje u novom Prijedlogu budžeta, biće rezervisano za poljoprivredu, skoro 110 miliona KM više, odnosno sa 75 miliona KM na 180 miliona KM – pojasnio je premijer Radovan Višković.

(RTRS)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.