Ako Novak pobijedi, a Australija se žali, Đoković bi mogao u pritvor?

Ako Novak pobijedi, a Australija se žali, Đoković bi mogao u pritvor?

Tačno u ponoć po srednjeevropskom vremenu, odnosno u 10.00 časova po australijskom će Novak Đoković izaći pred Federalni i porodični sud u Melburnu gdje će biti donesena odluka o njegovoj situaciji u Australiji.

Za razliku od teniskog meča, suđenje se nikada ne završava čistom pobjedom jedne ili druge strane, pošto uvijek može biti zatražena žalba na odluku. Evo koji su sve mogući ishodi večerašnjeg velikog događaja:

Pobjeda Đokovića

Ako sudija Entoni Keli odluči da je Novak u pravu, to će poništiti zabranu njegove vize, koja bi ponovo postala validna. Nema sumnje da bi to istovremeno bio ogroman udarac za australijsku vladu, koja već dvije godine drži svoje stanovnike u uslovima jakog lokdauna, koji je popuštan na trenutke.

Advokati srpskog tenisera su već na 35 strana pred suđenje predstavili zašto misle da Novak treba da dobije slučaj i tražili da se Đoković oslobodi iz pritvora ne kasnije od 17.00 časova po australijskom vremenu.

Tražili su da sudija presudi po ovom slučaju što je prije moguće, uzimajući u obzir da Australijan open počinje za sedam dana.

Žalba Australije

Ako Đoković pobijedi, nema sumnje da će Australija uložiti žalbu na to, rekao je Kristofer Levingston, poznati stručnjak za migraciono pravo koji ima više od 20 godina iskustva.

Da problem bude još veći, Novak bi morao da bude u migracionom hotelu užasa dok se slučaj ponovo ne analizira.

Pobjeda Australije

Ako slučaj pripadne australijskoj vladi, vrlo lako bi se moglo desiti da se Novak „izmjesti“ iz zemlje prvim sljedećim avionom. U četvrtak je Ministarka unutrašnjih poslova, Karen Endrjuz rekla da neće uklanjati Đokovića dok traje proces.

Taj nalog ističe u 16.00 po australijskom vremenu u ponedjeljak. Levingston tvrdi da po zakonu, ministar samo mora da pokaže da nosilac vize može da bude rizik po zdravlje, bezbjednost ili dobro Australijanaca.

Ali čak i ukoliko Australija pobijedi, srpski teniser može da se žali.

Žalba Đokovića

Ako izgubi, vrlo je moguće da će najbolji na svetu uložiti žalbu na to. Isto smatra Džon Findli, koji se takođe bavi migracionim i porodičnim pravom u Australiji.

U tom scenariju, Đokovićevi advokati bi tvrdili da postoji greška u komunikaciji i tražili bi „rupu“ u zakonu.

Problem je što i tada Novak ne bi mogao da se šeta slobodno po zemlji dok se slučaj konačno ne razriješi.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.