Luka Perić : Vratićemo pehar u naše vitrine

Luka Perić : Vratićemo pehar u naše vitrine

Koronavirus koji je zahvatio veliki broj reprezentativaca uoči i u toku Evropskog prvenstva, kao i nedostatak pripremnih utakmica, glavni su razlozi  neuspješnog nastupa reprezentacije BiH na Evropskom prvenstvu u rokumetu koje je još uvijek u toku u Slovačkoj i Mađarskoj, smatra najmlađi reprezentativac, desno krilo banjalučkog Borac m:tel-a, Luka Perić.

Iako je za „rukometnu struku“ sam plasman na šampionat Evrope odličan uspjeh za BiH, kako to i priliči ljudima sa Balkana, što se više približavao početak turnira, tako su i apetiti rasli, a prema izjavama pojedinih, očekivalo se da izabranici Ivice Obrvana skinu skalp rukometnim velesilama poput Švedske i Španije i naprave veliko iznenađenje.

To se, ipak, nije desilo. Iako su najbliži pobjedi bili upravo protiv velike Španije, gdje su u vodstvu bili 10-ak minuta do prije samog kraja, reprezentativci BiH vratili su se kući bez osvojenog boda, ali sa novim iskustvom, koje će posebno značiti najmlađima u nastavku njihove karijere.

Među novim rukometnim imenima o kojima već priča rukometna Evropa je 18-godišnji Banjalučanin Luka Perić, koji je prošao sve reprezentativne selekcije BiH, a sada je postao i standardni seniorski reprezentativac.

Iako u reprezentaciji igra nekolicina (pre)iskusnih igrača, poput Mirsada Terzića, koji je prvi nastup u nacionalnom dresu imao kada se Luka još nije ni rodio, Perić kaže da su ga starosjedioci odlično dočekali.

– Stariji igrači su me prihvatili na odličan način. Uvijek su spremni pomoći nešto, ili objasniti neki dio igre ili taktike. Hvala im na tome što nama mlađim igračima olakšavaju boravak u reprezentaciji – poručio je na početku razgovora za Faktor magazin, Luka Perić.

FAKTOR: S obzirom da imaš tek 18 godina, šta je za tebe značio odlazak za Evropsko prvenstvo?

PERIĆ: Odlazak na Evropsko prvenstvo za mene je predstavljalo nagradu za dosadašnji trud i zalaganje na treninzima i utakmicama, ali i obavezu da nastavim tako.

Nastup u reprezentaciji obavezuje me da nastavim da napredujem i poboljšavam sebe kao igrača na treninzima.

FAKTOR: Član si Borac m:tel-a, lidera na tabeli Premijer lige BiH. Šta možemo očekivati u nastavku sezone?

PERIĆ:  U nastavku sezone možete očekivati borbu do samog kraja sezone, da vratimo titulu i pehar u naše vitrine i da pokušamo privući što više navijača u našu dvoranu, jer mi kao mladi igrači trebamo podršku.

FAKTOR: Svojim igrama si skrenuo pažnju na sebe brojnih klubova širom Evrope. Da li to znači da na ljeto napuštaš Banjaluku?

PERIĆ: Za sada sam član Rukometnog kluba Borac m:tel i bitno mi je da završim sezonu na pravi način sa klubom.

Samo mi je to u fokusu i sve osim toga mi nije bitno.

LOPTA JE PRESUDILA

FAKTOR: Iako si se godinama  vrlo uspješno bavio biciklizmom, na kraju si ipak izabrao rukomet?

PERIĆ: Biciklizam je više bio rekreativni sport za mene.

Jeste, uživao sam dosta u tome i stvorila se neka ljubav prema biciklizmu.

Ali presudio je prvi izbor prema rukometu i uopšte ne žalim zbog toga.

TEŠKO JE BILO GLEDATI

FAKTOR: Nakon prve utakmice, bio si pozitivan na virus korona. Kako je bilo gledati saigrače, a znati da im ne možeš pomoći?

PERIĆ: Nažalost, tako je kako je.

Mi kao igrači dali smo sve od sebe da budemo izolovani što više i da se čuvamo, ali kako i ostale reprezentacije tako i mi.

Nikoga nije zaobišao koronavirus.

Naravno, bilo je teško gledati, jer nisi tu da pomogneš tim momcima, ali sam bio tu putem malih ekrana da bodrim.

autor: Faktor, tekst je izašao u štampanom izdanju FM 32 od 27.januara 2022. godine

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.