Najveća senzacija Evrobasketa: Poljaci izbacili Slovence u četvrtfinalu!

Najveća senzacija Evrobasketa: Poljaci izbacili Slovence u četvrtfinalu!

Senzacija! Vjerovatno najveća na Evrobasketu u posljednjih deset godina! Poljska je u polufinalu, među četiri najbolje selekcije nakon pobjede nad aktuelnim šampionom, ekipom Slovenije i to, podsjetimo, nakon što je u grupnoj fazi u Pragu izgubila od Srbije sa nevjerovatnih 27 poena razlike. Večeras je bilo drastično, drastično drugačije – 90:87!

 

Gledali smo nevjerovatno prvo poluvrijeme reprezentacije Poljske. Zbunili su apsolutno igrači Igora Miličića selekciju Slovenije, koja nije mogla u bukvalnom smislu riječi da se sastavi tokom uvodnih 20 minuta.

Sa druge strane, reprezentacija Poljske je igrala maestralno, prije svega na napadačkoj strani gdje je uspjela da ode do maksimalnih +23 tokom druge četvrtine. Na sve to, trojke su ih služile gotovo bez greške – rešetali su nemilice Ej-Džej Sloter i Mateuš Ponitka.

Ipak, drugi dio utakmice donio je veliki preokret. U probleme sa faulovima „upali“ su i Aleksander Balcerovski i Aleksander Dzijeva, pa je samim tim poljski selektor morao na teren da izvede potpuno drugačije snage i da „pripomogne“ Slovencima da uhvate priključak.

Međutim, drugo poluvrijeme bilo je druga priča.

 

Reprezentacija Poljske se toliko mučila sa svakim posedom, bukvalno je „gnjavila“ loptu do posljednje sekunde, a na sve to nije imala na raspolaganju svoje najviše igrače što su Slovenci obilato koristili.

Proradili su prevashodno Luka Dončić i Jaka Blažič, pogodili su neke važne trojke, a baš poslije jedne je ova reprezentacija uspjela da priđe na samo poen zaostatka za Poljacima, koji su taj nalet nakratko odbili, ali je baš taj jedan poen dijelio selekcije pred posljednju četvrtinu.

Ni na pola posljednje dionice pobjednik se nije mogao naslutiti. Jesu Slovenci bili ti koji su vodili, ali su Poljaci u svojoj ekipi imali još uvijek vrlo raspoloženog Ej-Džeja Slotera koji je jednom trojkom i dvojkom ponovo doneo svom timu prednost.

I ne samo to, Poljaci su nastavili da „melju“ Sloveniju, a nimalo nije pomogao ni Luka Dončić, koji je bio vrlo nervozan, promašivao je slobodna bacanja, a na sve to je tehničkom greškom, a kasnije i faulom morao da završi meč pet minuta ranije.

Uslijedili su pogoci Ponitke, pa i Slotera sa distance, poslije kojih je sve bilo riješeno. Devet poena prednosti na ulazak u posljednji minut bilo je nešto što Slovenci bez Dončića jednostavno nisu mogli da „izvuku“.

Protivnik Poljacima u polufinalu biće Francuska, koja je poslije produžetka savladala Italiju, iako je krajem 40. minuta bila u gotovo bezizlaznoj poziciji. Drugi polufinalni par čine domaćin Njemačka i podmlađena Španija.

(Foto: Fiba)

 

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.