Bankrot jedne od najvećih platformi za trgovanje kriptovalutama, nestalo najmanje milijardu dolara!

Bankrot jedne od najvećih platformi za trgovanje kriptovalutama, nestalo najmanje milijardu dolara!

Najmanje milijardu dolara od klijenata nestalo je iz propale kripto berze FTX, prema dvoje ljudi upoznatih s tim, piše Reuters.

 

Osnivač berze Sam Bankman-Fried tajno je prenio 10 milijardi dolara sredstava klijenata sa FTX-a na Bankman-Friedovu trgovačku kompaniju Alameda Research, rekli su dva izvora novinarima Reutersa.

Veliki dio tih sredstava je od tada nestalo, rekli su oni. Jedan izvor navodi da je iznos koji nedostaje na oko 1,7 milijardi dolara. Drugi je rekao da je gubitak između jedne i dvije milijarde dolara.

Iako je poznato da je FTX premjestio sredstva klijenata u Alamedu, sredstva koja nedostaju su ovdje prijavljena po prvi put.

Finansijska rupa otkrivena je u zapisima koje je Bankman-Fried prošle nedjelje podijelio s drugim višim rukovodiocima. Zapisnici su pružili ažuran prikaz situacije u to vrijeme, rekli su. Oba izvora su do ove sedmice bila na visokim pozicijama u FTX-u i rekli su da su ih je finansijama kompanije informisalo najviše osoblje.

FTX sa sjedištem na Bahamima je u petak podnio zahtjev za bankrot nakon navale kupaca koji su povukli novac ranije ove sedmice. Sporazum o spasavanju sa rivalskom berzom Binance je propao, što je izazvalo kolaps najvećeg profila kriptovaluta u posljednjih nekoliko godina.

(Klix, Foto: Shutterstock)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.