Dodik: Ovo je pitanje hoće li ili neće biti BiH, imovina pripada Srpskoj!

Dodik: Ovo je pitanje hoće li ili neće biti BiH, imovina pripada Srpskoj!

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske rekao je da je će iduća godina biti finanisjski izazovna, ali da su već preduzeti koraci te da će se finansijska stabilnost zadržati i u narednoj godini.

 

Kada je riječ o imovini, Dodik je rekao da je imovina postala odjednom sporna te da imovina ne pripada Bosni i Hercegovini i da je Ustavni sud BiH donio odluku koja se neće sprovesti jer se Republika Srpska neće odreći svoje imovine.

„Ovo je pitanje hoće li ili neće biti Bosne i Hercegovine“, rekao je Dodik dodajući da Republika Srpska želi da gradi dejtonsku Bosnu i Hercegovinu, a ne neku imaginarnu BiH.

Ponovio je i da je Bosna i Hercegovina devastirana od strane međunarodne zajednice i da oko imovine neće biti saradnje ni sa kim i da BiH ne pripada imovina.

„Vidimo da govore o tome da je osnova za reakciju po tome što BiH nastavlja svoj karakter države u međuanrodnom smislu. Da, to je tačno ali na međunarodnom planu“, rekao je Dodik, ističući da Republika Srpska neće prihvatiti odluke Ustavnog suda ni visokog predstavnika koje zadiru u imovinu.

Govoreći o projektima u Republici Srpskoj, Dodik je rekao da u ovom trenuku Srpska ima stabilan budžet te da ne kasni ni sa jednom obavezom po pitanju plata i penija.

Govoreći o dugu Republike Srpske, Dodik je rekao da je stopa zaduženosti najnižu u regionu te da se polako približava cifri od 13 milijardi KM što govori o stalnom rastu.

Na pres konferenciji, Dodik je rekao da je industrijska proizvodnja u ovoj godini rasla 2,8 posto, a da je prosječna plata 1.211 KM što nas dovodi u grupu zemalja koji imaju prosječnu platu od 600 evra.

Dodik je rekao da su direktni porezi povećani za 13,8 posto dok su indirektni porezi povećani za 15,9 posto, i da je to omogućilo da Republika Srpska ostane stabilna i da planira razvoj.

„Učinećemo sve da deblokiramo projekat gasovoda od granice sa Srbijom do Banjaluke i dalje do Prijedora i na toj trasi planirana je izgradnja dvije elektrane na gas“, rekao je Dodik.

Govoreći o energentima, Dodik je rekao da Republika Srpska neće imati problema sa električnom energijom, dok će se po pitanju nafte, dijeliti sudbina regiona i cijelog svijeta.

Kada je riječ o bolnicama, Dodik je rekao da će se odmah nakon praznika potpisati ugovor za izgradnju bolnice u Trebinju vrijedne preko 100 miliona KM, te da će se nastaviti sa rekonstrukcijom Kliničkog centra i da se sa EBRD-om dogovara rekonstrukcija porodilišta.

(nezavisne)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.