Dodik poručio Marfiju: Pitanje imovine je riješio Dejtonski sporazum i vi to znate

Dodik poručio Marfiju: Pitanje imovine je riješio Dejtonski sporazum i vi to znate

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, poručio je američkom ambasadoru u BiH Majklu Marfiju da je pitanje imovine u BiH riješio Dejtonski sporazum i Ustav BiH, te kazao da su samo spekulanti kao Marfi mogli da kreiraju da to može biti predmet visokog predstavnika, a to nije, i da Marfi, kao ambasador zemlje garanta Dejtonskog sporazuma, zna to.

 

Dodik je u pisanom odgovoru Marfiju rekao da je apsurd da Marfi govori o državnoj imovini s obzirom na zemlju iz koje dolazi, koja se sastoji od 50 saveznih država.

“Nije li apsurd da upravo Vi pričate o državnoj imovini, a dolazite iz zemlje u kojoj imovina pripada saveznim držama, njih 50, a i zemljište distrikta Vašington, gdje je sjedište državnih institucija, ustupljeno je sporazumom saveznih država koje graniče s njim. I da li je i to laž, kao što vi lažete da BiH ima imovinu”, naveo je Dodik.

Marfi je za jedan federalni medij rekao da je „država titular nad državnom imovinom i uživa isključivo obavezu regulisanja takve imovine i raspolaganje takvom imovinom“, te je naveo da Zakon koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske ne mijenja to.

Dodik se pita kako jednu ozbiljnu zemlju može da “predstavlja” jedan spekulant i čovjek koji govori neistine.

“Sjećam ga se još iz vremena kad je bio uporni potrčko svojih ranijih šefova. Danas pokušava da glumi nekoga velikog i misli da i dalje živi u vremenu kada je karijeru gradio servilnim podaništvom. Nije primijetio da se vrijeme promijenilo i da je i on nakupio više godina. Gospodine Marfi, ne postoji vlada BiH. Zašto lažete kada Savjet ministara BiH nazivate vladom? BiH nema vladu i Vi svojom lažnom tvrdnjom hoćete tako nešto da uspostavite. Ali to se ne tiče Vas. To je riješio Ustav BiH”, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je američkom ambasadoru poručio da, kad se već nepotrebno miješa u unutrašnje stvari BiH, onda da bar poštuje njen Usatav.

“Očigledno, to za Vas ne postoji. Imate svoju lažnu agendu i hoćete svoj lažni pristup da pretvorite u pravila. Volite kad držite predavanja drugima. Samo ovakva BiH može da bude Vaše utočište, inače da je iole ozbiljna zemlja, davno bi Vam dala do znanja da ste pretjerali i da je najbolje da Vaše pregalaštvo nastavite tamo odakle ste došli”, istakao je Dodik.

On podsjeća da u Dejtonskom sporazumu jasno piše, slovom, a ne nekakvim duhom koji Marfi nameće, da je imovina vlasništvo Republike Srpske i Federacije BiH.

“I to se neće promijeniti bez obzira na to šta Vi sa svojim lažnim visokim predstavnikom i stranim sudijama u Ustavnom sudu pokušali uraditi”, jasan je Dodik.

Dodik se ovom prilikom osvrnuo i na temu korupcije, o kojoj je Marfi pričao za jedan federalni medij, rekavši da je za Marfija normalno da američka vlada “otvoreno finansira razne podanike koji onda lažu”.

“Vidim, opet pričate i o korupciji. Pokušavate nama izabranim političarima da držite lekcije o tome, a Vaša vlada ovdje ubaci 80 miliona dolara raznim protuvama koje zovete nevladinim organizacijama da šire Vaše vrijednosti, a koje nisu u interesu ovog naroda. I to ne nazivate korupcijom i za Vas je normalno da otvoreno finansirate razne podanike koji onda lažu, izmišljaju priče o kriminalu ovdje. Zašto ne objavite javno imena tih kojima su ta sredstva uplaćena pa da se može provjeriti da li su oporezovana. Budite sigurni da ćemo mi to ovdje provjeriti”, izjavio je Dodik.

Dodik je za kraj američkom ambasadoru poručio da ovo nije novogodišnja čestitka.

“Upoznao sam mnoge američke ambasadore koji su bili ovdje. Svi su oni bivši, kao što ćete i Vi biti bivši. Ukoliko odlučite da mi odgovorite, imaću još mnogo toga da Vam kažem. Nemojte ovo smatrati novogodišnjom čestitkom, jer Vama neću ništa čestitati”, poruka je predsjednika Republike Srpske, prenosi ATV.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.