Haos na tržištu uzgoja i prodaje svinja – Post prošao, cijene eksplodirale: Evo za koliko su poskupjeli prasići pred Božić i predstojeće slave

Haos na tržištu uzgoja i prodaje svinja – Post prošao, cijene eksplodirale: Evo za koliko su poskupjeli prasići pred Božić i predstojeće slave

Ovogodišnji Božićni post se nije bio ni završio, a cijena kilograma žive vage prasića u Srpskoj dostigla je i do 10 KM, što je rekord za ovo doba godine.

Podsjetimo, i uzgajivači svinja su najavili da će prasići značajno poskupjeti poslije posta, tokom kojeg je kilogram koštao oko 7 KM.

– Do značajnog poskupljenja prasića ove godine došlo je zbog rasta cijena sirovina, energenata, te rada, odnosno činjenice da je na ovim prostorima sve manje ljudi koji se bavi uzgojem i klanjem svinja – rekli su početkom decembra 2022. za Srpskainfo iz Udruženja uzgajivača svinja RS.

U tom periodu, prasići su se po kilogramu prodavali za 6,5, a u istom periodu pretprošle godine za 3-3,5 KM.

Koliko su prasići unazad par godina poskupjeli, svjedoči podatak da je kilogram žive vage oko Božića lane koštao 8, a pretprošle godine oko 4 KM.

Za razliku od prasića čija je cijena dostigla svoj istorijski maksimum, kilogram žive vage jagnjadi u Srpskoj se prodaje po 7,5-8 KM, što je za građane krajnje nelogično.

– Jagnjad su uvijek bila skuplja od prasića, ali se u poslednjih par godina sve poremetilo. Za Božić i Svetog Stefana sam mislio kupiti veće prase, ali sam se predomislio i kupio jagnje ok 40 kilograma, koje sam platio 300 KM. Toliko prase bi me koštalo skoro 400 KM – kaže Miroslav K. iz Banjaluke. 

Uzgajivači svinja poručuju da se prasići mogu naći i za 8,5-9 KM, a da sve više cijene diktiraju preprodavci, koji kilogram cijene i po 10 KM.

autor:srpskainfo/faktormagzin, foto:ilustracija

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.