Otišao je Mekdonals zbogom rekao nije – Radnici u Sarajevu i Mostaru OGORČENI – I Izetbegovići upleteni u cijelu priču?

Otišao je Mekdonals zbogom rekao nije – Radnici u Sarajevu i Mostaru OGORČENI – I Izetbegovići upleteni u cijelu priču?

McDonald’s je imao pet restorana u Bosni i Hercegovini, a svi radnici su dobili otkaze! Preko noći im je saopšteno da će svi ostati bez posla.

Nezadovoljni radnici za Crnu-hroniku govore kako će oni do kraja profesionalno i pošteno odraditi svoje ugovore, ali da isto očekuju i od poslodavca, te da će tražiti isplatu otpremnine.

Oni su se obratili i vlasniku licence Harisu Ihtijareviću i upitali ga zašto se radnicima nije reklo kako stoje stvari, zašto su dopustili da do ovakvog stanja dođe i zašto nadređeni nisu pružili otpor ukoliko su se već kršili standardi McDonald’s-a.

Ovim putem želim da naglasim da je sve ovo što pišem u ostatku mejla sve ono što sad već “bivši” – trenutni radnici McDonaldsa misle, neki progovore, neki osušuju. Neki čak mogu i da se ograde od ovog što se mene tiče. Ja sam dovoljno hrabra da iznesem ovo jer sam svakako izgubila nešto što volim, tako da mi je sasvim svejedno šta će biti s mnom.

Želim da se obratim vlasniku izgubljene licence Harisu Ihtijareviću i da ga pitam ovo:

– Jesmo li mi kerovi ili šta smo pa se nije moglo bar nama uposlenicima obratiti i reći kako stoje stvari. Je li to bilo toliko teško? Nije vas trebalo biti strah, ne ujedamo vjerujte mi.

Mi smo civilizovani. Ima ljudi koji rade duplo više od mene same, koji su podigli ovu firmu i koji su život svoj ovoj firmi dali.

Želim isto tako da se obratim i svojim nadređenim. Zašto ste dopustili da do ovoga dođe? Svi ste vi porodični ljudi, zamislite da se Vašem djetetu ovo dešava da ostaje bez posla na ovaj način a pri tome ništa loše nije uradio što bi naštetilo firmi.

“Ovim putem Vas molimo da ne ostavite radnike i njihove porodice na cjedilu, te da shodno današnjem sastanku donekle ispravimo ovu situaciju, da se svima nađu neki poslovi, da se podijele ljudima otpremnine. Mi ćemo uputiti zahtjev za to sve i svakako biti fer i korektni i ostati do kraja i ispoštovati svaku stavku ugovora tako da bi bilo fer i korektno da dobijemo ono što nas zakonski sljeduje”, napisali su radnici u pismu koje su dostavili bivšem vlasniku licence.

Svi restorani ovog svjetskog lanca brze hrane u BiH od danas su zatvoreni. Epilog je to niza skandala, afera i traljavosti lokalnog menedžmenta

McDonald’s je svoju licencu dao domaćoj kompaniji Gliese 581g čiji je vlasnik Haris Ihtijarević.

Ihtijarević inače i vlasnik sumnjivoj parkinga u centru Sarajeva, iza tržnog centra SCC.

Raport je već pisao da Ihtijarević, prema katastru, kao parking iznajmljuje i dvije parcele koje nisu u njegovom vlasništvu.

I na tome zarađuje milione.

No, bahatost je očito prenio u saradnji s McDonald’som.

Sve je krenulo kada je Raiffeisen banka dobila sudski spor jer McDonald’s, odnosno firma Gliese 581g nije plaćala kriju!?

Dug je narastao na više od milion, a sud je presudio da se McDonal’s mora iseliiti.

Šteta za sam brend je ogromna, a to ovaj svjetski fast-food gigant ne trpi.

Nakon što su o tome informirani, šefovi McDonald’sa za Evropu ušli su dublje u problem, piše Raport.

Tad su otkrili ogromnu rastrošnost bh. menadžmenta.

Kako je Raport već pisao, otkriveno je da je Ihtijarević kupio skupocjenog Bentleya i to na lizing kojeg je plaćao upravo McDonald’s.

Potom su došli do podataka da je Ihtijarević marketinške pozicije u centru grada, koje je godinama zakupljivao upravo McDonald’s ustupio političkoj stranci.

I to pred izbore. Na McDonalds’ovim plakatima su se tako našle slike Sebije i Bakira Izetbegovića, Faruka Kapidžića. I to nije slučajno.

Vrlo brzo nakon toga, donesena je odluka da se Ihtijareviću oduzme licenca McDonald’sa kako više ne bi brukao brend.

Usput se svi objekti zatvaraju, a pitanje je hoće li to biti privremenog karaktera.

Posljednjih dana je McDonald’s radio s vrlom malim brojem artikala jer su obustavljene isporuke. Pored toga je i skladište koje je vodio Ihtijarević otišlo pod stečaj.

I od sutra kreće konačno zatvaranje svih objekata u BiH. Time smo postali treća država u ovoj godini iz koje se ovaj svjetski brend povlači.

Ranije su to uspjele samo diktature koje su krenule u brutalnu agresiju na Ukrajinu – Rusija i Bjelorusija.

autor: bosnainfo/faktormagzin, foto: ilustracija

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.