Petroviću NOVA KRIVIČNA PRIJAVA

Petroviću NOVA KRIVIČNA PRIJAVA

Najnovija u nizu krivičnih prijava protiv gradonačelnika Bijeljine stiže iz Agrarnog fonda. Direktor Zlatan Lazarević krivi Ljubišu Petrovića za milionsku štetu u poljoprivredi zbog suše koja je, stoji u prijavi, veća od 63 miliona KM. Zbog propusta gradonačelnika Bijeljine, poljoprivreda Semberije trpi ogromne posljedice, kažu u Agrarnom fondu gdje smatraju i da su Petrovićevi postupci politički motivisani.

„Mislim da je politički motivisan postupak gradonačelnika Petrovića koji je već krajem jula počeo da traži od Vlade RS da ona proglasi vanredno stanje na području RS za šta treba da se steknu uslovi. A uslovi su da je na teritoriji većoj od 50% u RS došlo do elementarne nepogode. To se nije desilo, a isto tako je po zakonu o zaštiti i spasavanju, lokalna zajednica dužna kad ima uslove za vanrednu situaciju da je proglasi na svojoj teritoriji. Sa tim činjenicama ja sam gradonačelnika upoznao 17.08. na sastanku sa Udruženjima poljoprivrednika“, rekao je Zlatan Lazarević – direktor Agrarnog Fonda.

Nije ispoštovao zakonske obaveze kojima bi poljoprivrednicima Semberije omogućio i pomoć Vlade i time je napravio direktan udar na one koji žive od kpoljoprivrede, kažu u Udruženju “Sela Semberije“. Većina je pšenicu i ječam posijala bez osnovnog đubriva. Posljedice će, kažu, biti vidljive već u proljeće.

„Što se tiče Semberije tu su štete bile ogromne. Imate parcela gdje realno kombajn nije morao ni da uđe. Ne možemo reći da je 100% na svim parcelama bilo, ali realno na nekih 80% sigurno je velika šteta“, rekao je Boško Radić – predsjednik Udruženja „Sela Semberije“.

„Trebala je ta koordinacija da bude između gradonačelnika i Ministarstva poljoprivrede i da gradonačelnik proglasi elementarnu nepogodu i da Ministarstvo isplati štetu“, rekao je Radić.

Jedino što je gradonačelnik uradio je to da je predložio odluku da pomoć poljoprivbednicima zbog suše bude 100 maraka po hektaru. To je usvojeno, međutim, da je proglasio stanje elementarne nepogode cifra bi bila mnogo veća. To bi, kažu poljoprivrednici, bila prihatljiva suma jer je ova od 100 KM, svakako limitiranih, za njih ponižavajuća. O ovome smo hjteli da razgovaramo i sa gradonačelnikom Bijeljine, na naše pozive nije odgovorio.

autor:atv, foto: faktormagzin

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.