Progutali smo Nešića zbog Republike Srpske

Progutali smo Nešića zbog Republike Srpske

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva i predsjednik Gradskog odbora SNSD, Ljubiša Ćosić, tvrdi da funkcioneri tog stranačkog odbora nisu promijenili svoje mišljenje o lideru DNS Nenadu Nešiću kao novom ministru bezbjednosti BiH, ali da su pristali na kompromis u interesu građana sarajevsko-romanijske regije i cijele Republike Srpske.

Objašnjavajući za Srpskainfo razloge zbog kojih su SNSD iz Istočnog Sarajeva, nakon jučerašnjeg sastanka s partijskim šefom Miloradom Dodikom, na kraju „popustili“ i prihvatili da Nešić bude izabran za ministra bezbjednosti, Ćosić tvrdi da je glavni razlog to što su, prema njegovim riječima, u pitanju interesi Republike Srpske.

– Šta god ko rekao, po prvi put se desilo da ljudi iz jedne političke partije imaju različito mišljenje, da se to mišljenje iznese javno i da se ono poštuje. Na jučerašnjem sastanku s predsjednikom Dodikom rekli smo da DNS, kao sadašnji koalicioni partner, zbog svog ponašanja prije i tokom izbora ni na koji način nije zaslužio tu poziciju, kao što je nije zaslužio ni njihov lider. Mi smo to javno rekli dan prije, na konferenciji za medije, a juče smo isto ponovili pred predsjednikom SNSD. Takođe smo rekli i šta mislimo o nominaciji Nenada Nešića za ministra bezbjednosti, a ja sam sa pozicije gradonačelnika Istočnog Sarajeva i predsjednika GrO SNSD rekao da Nenad Nešić ne zaslužuje tu poziciju zbog politika koje je vodio – kaže Ćosić za Srpskainfo.

On, između ostalog, dodaje i to da SNSD u Istočnom Sarajevu neće praviti bilo kakvu koaliciju s DNS sve dok, kako kaže, ta stranka ne pokaže da je promijenila pravac svog političkog djelovanja.

– Predsjednik Dodik to je uvažio i rekao da imamo apsolutno pravo da to i u javnosti kažemo. Glavni razlog zašto smo promijenili odluku je taj što se za Savjet ministara BiH glasa u paketu, a u tom paketu su i naše kolege iz SNSD, kao i pozicija Republike Srpske. U tom paketu su i projekti koji treba da se otkoče, prije svega Buk Bijela, kao i neke druge stvari – ističe Ćosić.

On tvrdi da je SNSD „jedna ogromna porodica, koja se bori za opštinu, grad i cijelu Republiku Srpsku“, te da je zbog toga SNSD u Istočnom Sarajevu spreman da „proguta“ Nešića kao novog ministra u Savjetu ministara BiH, ali da njegovo političko djelovanje, kako tvrdi, neće „progutati“ nikad.

– Nemamo ništa lično protiv Nešića. Nek je živ i zdrav, ali, jednostavno, politike koje je on predstavljao nisu politike kojima smo mi pobijedili i to je bio glavni razlog našeg bunta. Mi smo se borili protiv politika koje je Nešić predstavljao i koje su bile jako negativno primljene u narodu – kaže Ćosić.

Komentarišući prozivke lidera PDP, Branislava Borenovića, da su „pobunjeni“ članovi SNSD u Istočnom Sarajevu prihvatili Nešića nakon što im je obećano „par direktorskih fotelja i mjesta u upravnim odborima“, Ćosić tvrdi da to nije tačno.

– Šta treba pričati o nesrećnom Borenoviću, koji kao predsjednik partije nije bio u stanju da preuzme obavezu da bude nosilac za bilo koju individualnu funkciju na izborima. Naš osnovni pristup, a to smo juče rekli i na sastanku s predsjednikom Dodikom, jeste to da nismo došli da trgujemo, nego da se dogovoramo. Sasvim je logično to da kad bude raspodjela nekih pozicija vlasti, kako je običaj svuda u svijetu, da neke pozicije pripadnu Istočnom Sarajevu, ali o tome juče uopšte nismo razgovarali. Naš jedini zahtjev bio je da se nastavi podrška investicionom razvoju Istočnog Sarajeva, a najveći fokus bio je na davanju garancija Vlade RS za izgradnju tunela Istočno Novo Sarajevo –Pale. Nesrećni Borenović najviše bi volio da se SNSD juče raspao, ali nama je previše važno ovo što radimo da bi zbog jednog Nešića cijepali ovu priču. Nešić je jedna funkcija i mi ćemo to istrpiti, ali vjerujte da ćemo pokrenuti unutarstranačku raspravu kojoj će u fokusu biti način njegovog djelovanja kao ministra bezbjednosti – kaže Ćosić.

autor.srpskainfo, foto: srpskainfo

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.