Sarajevo: Tražili veće plate pa fizički napali predsjednika Vlade Kantona

Sarajevo: Tražili veće plate pa fizički napali predsjednika Vlade Kantona

 Ispred zgrade Vlade KS u toku su protesti radnika iz osnovnih i srednjih škola, predškolskih, visokoškolskih i ustanova kulture, nauke i socijalne zaštite, MUP-a i organizacionih jedinica Uprave policije, zavoda i organa državne službe, javnih komunalnih preduzeća i javnih ustanova zdravstva.

Ispred demonstranata, kako je objavio N1, izašao je premijer Kantona Sarajeva Edin Forto, a jedan od učesnika protesta nasrnuo je fizički na njega. Intervenisala je, navodi ovaj mediji, policija.

Protest je počeo intoniranjem himne, zatim zvižducima za predstavnike Vlade KS jer je odlučila da ne isplati jednokratnu pomoć radnicima zbog, kako je Forto ranije rekao, nedostatka sredstava.

Protestanti traže poštivanje Koordinacije sindikata kao socijalnog partnera, povećanja plate radnicima u 2023. godini i isplatu jednokratne novčane pomoći radnicima u 2022. godini

Koordinaciju sindikata čini osam sindikata: Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo, Sindikat Univerziteta u Sarajevu, Sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH – Koordinacioni odbor Sarajevo, Sindikat policije Kantona Sarajevo, Sindikat srednjeg, visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo i Samostalni sindikat radnika komunalne privrede Kantona Sarajevo.

autor:agencije/nezavisne/n1 foto i video; n1 /fena

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.