Višković predlaže imena ministara i buduće pravce novog saziva Vlade Republike Srpske

Višković predlaže imena ministara i buduće pravce novog saziva Vlade Republike Srpske

Republika Srpska danas bi trebalo da dobije novu Vladu.

Narodna skupština na posebnoj sjednici izabraće Vladu nakon što mandatar Radovan Višković predstavi ekspoze s prijedlogom svog kabineta.

Potom će svečanu zakletvu položiti predsjednik Vlade i ministri.

Novu Vladu činiće 10 novih i šest ministara iz prethodnog saziva.

Ukupno 10 novih imena od  16 ministarstava.

Neka lica su dobro poznata, a o ostalima se još šuška.

Koplja se najviše lome oko Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i Ministarstva porodice omladine i sporta.

Ona bi kako saznajemo trebalo da pripadnu Ujedinjenoj Srpskoj i Socijalističkoj partiji, a na tim pozicijama moraju se naći ministri iz reda Hrvata i Bošnjaka.

Kako saznajemo, na čelo Ministarstva za prostorno uređenje bi mogao Bojan Vipotnik iz Ujedinjene Srpske.

„Čovjek je operativan, perfektno govori strane jezike, bio je na upravljačkim pozicijama u Komercijalnoj banci, bio je i šef kabineta, kako se zove, ovome u Ministarstvu prosvjete. Radio je i u privatnom sektoru. Tako da što se tiče iskustva, brzine operativnosti, znanja to će sigurno zadovoljiti“, rekao je Stevandić.

Kako saznajemo, dugo je trajala potraga Petra Đokića za Bošnjakom koji treba da vodi Ministarstvo porodice omladine i sporta.

Na naše pozive nije odgovarao, ali ranije je rekao da konsultacije još traju.

„Naravno da će se aktivnost oko izbora članova Vlade nastaviti u toku današnjeg i sutrašnjeg dana i da će to sve biti poznato sutra nekad u popodnevnim satima. Ne bi smatrao da je konačno ovo što je madatar ponudio, zato što je najavljeno kroz sastanak koji smo juče imali da će biti dodatnih konsultacija“, rekao je Petar Đokić, predsjednik SP-a.

Sa nestrpljenjem  narodni poslanici, novi ministri i javnost u Srpskoj isčekuju da čuju ekspoze Radovana Viškovića.

Predsjednik Vlade je ranije poručio da želi što kvalitetniji kadar koji će adekvatno odgovoriti na sve predstojeće i aktuelne izazove koji su pred Srpskom.

„Očekujem i da Vlada Srpske buduća, koju će po svemu sudeći voditi radovan Višković bude koordinisana od strane predsjednika Vlade, ne od strane različitih političkih stranaka ispred kojih dolaze ministri. Mislim da je važno da Vlada djeluje jedinstveno. Premijer Višković je čovjek koji dolazi iz privrede, koji se dosta bavio privredom mogu reći da je uspio uz teške izazove i pandemiju, nepogode krizu u Ukrajini, uspio je da sačuva ekonomsku i fiskalnu stabilnost u Srpskoj i očuva prrivredni razvoj“, rekao je Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u NSRS.

Izborom nove Vlade biće okončano formiranje vlasti u Srpskoj, što je od izuzetnog značaja za nastavak funkcionisanja Republike.

Do kraja godine trebalo bi da bude održana još jedna sjednica, na kojoj će poslanici razmatrati prijedloge zakona koje je Vlada utvrdila u ovoj godini.

Posebnu sednicu Narodne skupštine NSRS pratite od 12 časova na RTRS.

autor:faktormagzin/Atv/rtrs, foto : ilustracija

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.