Žena osumnjičena za napad u Istanbulu priznala povezanost sa terorističkom grupom

Žena osumnjičena za napad u Istanbulu priznala povezanost sa terorističkom grupom

Turska policija saopštila je da je izvršilac bombaškog napada u Istanbulu Ahlam Albašir, državljanka Sirije. Ona je uhapšena tokom policijske operacije i odvedena u pritvor.

 

„Osoba koja je izvela napad, državljanka Sirije Ahlam Albašir, uhvaćena je živa. Tokom ispitivanja, ona je priznala da je obučena kao specijalni obavještajac od strane terorističke organizacije PKK/PID/IPG i da je ilegalno ušla u Tursku preko Afrin-Idliba da bi izvela akciju“, saopštila je policija Istanbula.

S druge strane, ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu je jutros rekao da imaju procjenu da je naređenje za akciju stiglo iz Kobanija.

„Mislimo da je počinilac prošao kroz Afrin“, rekao je on jutros.

Albašir je navodno naređenje o napadu dobila iz sjedišta terorističke organizacije PKK/PID/IPG u Kobaniju, u Siriji. Ona je priznala da je izvela bombaški napad juče oko 16:20 sati i pobegla.

U EU i SAD-u PKK ima status terorističke organizacije, napominje agencija dpa.

Avenija Istiklal bila je meta terorističkog napada i 2016. godine, kada je bombaš samoubica ubio četvoro ljudi i ranio njih 39. Turska vlada je tada objavila da je napadač povezan s Islamskom državom, ali ona nije preuzela odgovornost, ističe dpa.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.