Parlament Srpske glasao: Usvojene ekonomske reforme i zakoni o platama

Parlament Srpske glasao: Usvojene ekonomske reforme i zakoni o platama

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je večeras po hitnom postupku Program ekonomskih reformi Republike Srpske za period od 2022-2024. godine, kojim je predviđeno da će projektovane stope privrednog rasta u Republici Srpskoj iznositi 4,5, zatim 4,3 i 4,6 odsto.

Od prisutnih 58 narodnih poslanika glasalo je njih 57 – Program ekonomskih reformi je podržalo 45 poslanika, protiv je bilo 11, dok je suzdržan bio jedan poslanik.

Po hitnom postupku usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, kojim se podstiče rast plata u privredi Srpske, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima kojim se smanjuje zbirna stopa doprinosa i postiže poresko rasterećenje rada, te Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o radu.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je po hitnom postupku set zakona o povećanju plata zaposlenih u javnom sektoru Republike Srpske kojim predviđen rast neto plate pet odsto kod plate do 1.000 KM, a tri odsto preko tog iznosa.

Usvojen je Zakon o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u javnim ustanovama u oblasti zdravstva za šta je potrebno obezbijediti 17 miliona KM na godišnjem nivou, te Zakon o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u javnim službama Republike Srpske za što je potrebno obezbijediti dodatna sredstva u iznosu od 2,1 milion KM.

Parlament Republike Srpske usvojio je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o platama zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda za šta je potrebno je obezbijediti dodatna tri miliona KM, te Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima za šta je potrebno obezbijediti 14,8 miliona KM.

Usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture za šta je potrebno obezbijediti dodatnih 600.000 KM, te Zakon o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u organima uprave Republike Srpske za šta je potrebno obezbijediti 4,2 miliona KM.

Usvojen je Zakon o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske za što je potrebno obezbijediti 12,2 miliona KM, te Zakon o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa za šta je potrebno obezbijediti obezbijediti 2,1 milion KM.

Usvojen je Zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama sudija i tužilaca u Republici Srpskoj, kojim je predviđen prelazak sa neto na bruto platu.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je odluku o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za 2022. godinu, kojom se odobrava dugoročno zaduživanje Srpske u maksimalnom iznosu do 611 miliona KM.

Usvojena je i odluka o kratkoročnom zaduživanju Republike Srpske emisijom trezorskih zapisa za 2022. godinu, kojom je predviđeno da se tokom iduće godine emituje 40 miliona KM šestomjesečnih trezorskih zapisa u iznosima po 20 miliona KM tokom januara i februara.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je odluku kojom se odobrava izdavanje garancija Republike Srpske za zaduženja u 2022. godini do iznosa od 700 miliona KM, s tim da ukupna izloženost Srpske po izdatim garancijama ne može biti viša od 15 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je na današnjem zasjedanju po hitnom postupku i budžet Republike Srpske za 2022. godinu koji iznosi 4,024 milijarde KM i veći je za osam miliona KM od rebalansa budžeta Srpske za 2021. godinu.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić, nakon što je apsolviran dnevni red, zaključio je rad 26. posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

autor: Bl portal, foto: atv

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.